söndag 28 december 2014

Mitt seglingsår 2014!



Jag snor Wallén Racings julkort, med gott samvete. Foto av:Jonas Borg www.jonasborg.net

I skrivande stund är det inte många dagar kvar på detta året och jag gör som jag brukar och sammanfattar mitt seglingsår som igen har varit helt fantastiskt. Det är väl den stora anledningen till att man fortsätter år efter år och tycker det är så kul sport att hålla på med. I år har det varit fokus på snabb katamaransegling som känns som det naturliga steget för seglingen. Inte så att långsamma kölbåtar blivit tråkiga att segla utan mer för att om man skall lyckas med att fånga intresset av den bredare massan så måste det vara publikt, action och inte ta hela dagar för ett enskilt race. Här tror jag M32 med sin M32 cup har lyckats bra och har en lysande framtid och att jag dessutom fick chansen att segla med Hans Wallén och vara en del av Wallén Racing, WAR under året var för mig en riktig bonus.
Vi började i januari med M32 Miami Winter Series, där vi var nio båtar som seglade i perfekta förhållanden. För att komma tillbaks i slutet av februari för att göra upp i M32 Gold Cup. Då seglade vi som kom att göra upp basen i WAR och i de förhållandena som rådde dominerade vi regattan och sista dagen hade vi enbart ettor förutom ett race då vårat storsegel ramlade ner och vi fick en DNF.

Väl tillbaks i Sverige så började vi träna inför M32 cup i april samtidigt som det gick några helger för att få ordning på Lady Godiva inför sommarens seglingar med teamet som nu var inne på 3de sässongen tillsammans och det börjar verkligen ge resultat men i och med att jag satsade på M32 cup så drog vi ner lite på antalet seglingar och plockade russinen av tävlingarna på västkusten med Big Boat Race i marstrand och Tjörn runt som huvudmål.
På MBBR lyckades med en spik i ett blåsigare race med ett fint högervrid Foto:Dan Ljungsvik
Tack bessättningen Kasper, A Flagg, Mikael, Jens, Martin, Emma, Carina och Jens hoppas vi kan köra ihop i fler år.

På Marstrand Big Boat Race blev vi 11 totalt i den lilla klassen och fick inte till det på söndagen då det var plattvatten och byggande sjöbris. Resultat här. På Tjörn runt var det också lätt i början och ökade under seglingen. Där lyckades vi bättre och blev 3a i klassen men tillfartsseglingen spikade vi. Berättelsen finns här.
Lady Godiva jagar M32orna på Barts bash utanför Kalvsund.

Efter finalen i M32 cup i Stockholm i september så lyckades vi hinna med Sista chansen i Björlanda som blev vindfattigt men resulterde i att Lady Godiva tog en 5e plats på West Side Cup 2014, dagen efter seglade besättningen Barts bash med LG och jag på M32 med WAR. Att WAR gick och vann den världsomspännande seglingen har gått ganska obemärkt förbi, Lady Godiva seglade in på en 77de plats totalt, Cape Crow YC anordande och nu började nog sommaren ta slut, resultat.
Helgen efter var det premiär för Öckerö shorthanded race och det blev en blåsig historia.
Nu började sässongen gå mot sitt slut, jag och Henrik Persson han med att köra några pass med hans f18 i Gottskär. Därefter var det Mästarnas mästare i Båstad där jag i år igen seglade med OK-jolle mästaren Thomas Hansson Mild i den nya båttypen J70. Vi körde på 4 man Victor Bergström och Björn Lundgren utgjorde övriga besättningen. Vi fick inte till det något vidare och åkte ut i semifinal efter att vi hade tjuvstartat och inte lyckades segla upp oss, lite snöpligt kändes det.
Till sist fick jag avsluta året med M32 segling i Sydney harbour i december. Det var promotion segling med Extrem40 katamaranerna och denna film gjordes under seglingarna.



Så när jag sammanfattar året så känns det rätt bra!


  • 1a M32 Gold Cup
  • 1a M32 Cup
  • 1a Barts bash
  • 1a, 2a totalt Hermanö runt
  • 3a, 10a totalt Tjörn runt
  • 2a Nidingen runt
  • 1a, 2a totalt Öckerö shorthanded race
  • 6a, 29a totalt, Pantaenius Bohusracet
  • 11a Marstrand Big Boat Race
  • 5a West Side Cup
Så nu när jag har en skadad armmuskel och tvingas till vila har jag lite tid att reflektera över året som gott. Gott nytt seglarår 2015.

fredag 26 december 2014

Barcelona World Race 2014-2015

Den 31 december går starten av ett intressant race. Barcelona World Race, doublehanded jorden runt utan stopp. Detta är tredje upplagan av tävlingen och åtta båtar deltar, man seglar IMOCA-60 båtar som är en intressant klass med mycket inovationer och inte sällan drabbas båtarna med tekniska problem för att man inte hunnit få ordning på barnfel på ny konstruktion eller ny teknik. De flesta av lagen som deltar nu har dock båtar med några år på nacken där båtarna och tekniken ombord är välbeprövad, men trots det kommer man säkert råka ut för alla möjliga tänkbara och otänkbara problem.

Hugo Boss har deltagit i samtliga BWR.
Hugo Boss seglar tävlingen för 3e gången med Alex Thomson som skeppare och Pepe Ribes. Förra gången seglade båten utan Alex Thomson då han av personliga skäl inte kunde delta. Då seglade Andy Mikleljohn som var med Victory challenge i Valencia och Wouter Verbraak som var navigatör ombord på Vestas Wind. De hade många problem med den då mycket kraftfulla båten som dessutom var helt ny för Wouter. Pepe Ribes seglade ochså med Victory challenge i Valencia som fördäckare han kom då direkt från Telefonica som sjönk på Atlanten i VOR 05-06. Han seglade förra BWR med Alex Pella och blev 4a. Detta lag är nog mitt favoritlag i denna upplagan. Alla lag som seglar BWR finns presenterade här.
Ett annat namn som jag lärde känna i våras är Jörg Riechers som seglar Renault Captures. Han seglade med på E4 när vi skulle transportsegla henne från Loriént, vi seglade in i tufft väder vid Cape Finisterre och han blev då ordentligt sjösjuk, vilket han påstod var första gången för honom, hoppas han klarar sig bättre nu! Han hade skaffat en båt tidigt och började bygga om den men då sponsorn backade ur köpte Bernad Stamm hans båt så nu har de en annan begagnad båt, kanske är det bättre?


Det skall bli intressant att följa dessa från nyårsafton.