onsdag 11 augusti 2010

Göteborg Offshore Race 2010

I år verkar det bli av. 2009 skulle jag och Martin Strömberg ha kört som test inför vår satsning 2010, men då blev det inget p.g.a för dåligt deltagande. 2010 seglas under nytt format och nära 30 båtar deltar. Martin har förhinder och jag kör doublehanded med Jimmy Hellberg istället. Jag har aldrig seglat med Jimmy, förutom några svängar med V.O.70an på Lanzarote men jag känner honom väl och han har ju kört lite doublehanded i år med sin Mamba 311 så han vet ju vad det handlar om.
Första start på fredag kl 11:00 och vi startar 10 min senare. Mer info på hemsidan.

Jimmy sitter och försöker hålla farten i de svaga vindarna på väg söderut från skagen, First 35, Dufor 40 och X332 Sport bakom oss.

Det blev vinst för oss i shorthanded klassen. Tyvärr blev det bara 4 båtar som fölföljde.

Det var stundtals mycket lätta vindar men aldrig helt bleke. Vi låg länge först i klassen men blev omseglade då vi gjorde fel vägval norr om Läsö, First 35an rundade samtidigt som oss vid Lightboy No4 som var vårt sydligaste märke. Vi gjorde dock en bättre rundning och kom före, sedan drog vi raskt ifrån dem på kryssen och snart var vi ikapp Dolores, x332an och kunde gasa om dem på ren fart. Dufor 40an såg vi inte röken av utan de gick imål 55 minuter före oss.

Hela resultatlistan finns här.

Detta var en mycket kul segling och vi kom i mål mycket frächare än under Watski Skagerrack twostar och Bohusracet. Ett perfect race att prova doublehanded på. Det var kul att segla med Jimmy för första gången och samarbetet funkade riktigt bra, fastän Jimmy skyllde på en ond tå såfort det var jobb på gång! (Han hade tappat nageln på stortån någon dag före start.)

En eloge till Håkan Håkan Hambeson och Lena Having som jag tycker seglade riktigt bra med x-332an de låg alltid på rätt sida vid skiften och gjorde mer rätt än oss på natten. Sedan startade de inte så bra och strulade med spinnakers efter rundningen vid Skagen. Annars kanske de hade klarat av vår superfart på kryssen till Trubaduren!

Lite förvånad att det nu bara är stora snabba båtar med och kappseglar. Alla båtar utom vi och Dolores hade SRS-tal från 1,30.och jag är ganska ensam om att segla aktivt med en båt som har några år på nacken. Kanske har Blur skuld i det när allt måste vara "sweet"? Vi känner ganska stor tillfredställelse i att med en båt som gjort 31 sommrar, segla ifrån helt nya "sweeta" båtar. För några år sedan fanns det Sweden Yachts, Najader, X-99 or och mycket annat som var med. Varför är inte de med längre?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar