tisdag 20 augusti 2013

Tjörn Runt 2013

Då var 2013 års Tjörn runt avklarat med bra utdelning. Överlägsen seger i startgrupp 5 och en 7e plats på totalen på den långa banan. I tio i topplistan är det bara vi på en 7de samt Kwanza på en 9e som inte var från startgrupp 3.

Top 10 totalt;

1   Feelgood Salona 37 Martin Nilsson  5:15:10 1.32

2  BlueS XP 38 Hans Johansson 5:11:32 1.348

3  Breezin XP 38 Morten Gaarud 5:14:03 1.341

4  Karukera First 40 Ola Sandell 5:02:50 1.391

5  DAD Sportswear Arcona 410 Anders Nordström 5:06:42 1.37424

6  Al Capone GP 42 Christian von Trepka 4:37:29 1.519

7  Lady Godiva Dominant 105 Anders Dahlsjö 5:40:39 1.239

8  Flash V First 40 Erik Krister 5:08:17 1.384

9  Kwanza First 35 Djup köl Sten Haeger 5:31:35 1.291

10 GERTRUD IMX 40 Magnus Hansson 5:12:24 1.37

Hela resultatlistan finns här.

I våran startgrupp var vi andra båt imål ca 9 minuter efter en 11-meter OD men de har ett SRS tal på 1,318 så på beräknad tid slog vi dem nästan 15 minuter och de var 2a i klassen. Klass resultaten finns här.

Jag blev tidigt i somras kontaktad av Search Magazine som varit med och gjort jubileumstidningen som delades ut till deltagarna, om jag ville göra en analys av den nya längre banan. Det gjorde jag och den finns att läsa här. Med det i ryggen seglade vi nu under de förhållanden som man kunde förvänta sig. Här följer en beskrivning av våran segling. 
 
Vi låg nordväst om startområdet och väntade. Vi kunde se att det blev trångt vid startbåten i startgrupp3 där vi såg Feelgood luffa mot vinden strax före skott och många ljudliga skrik från båtarna. Då ändrade jag planen från lovartsstart till en konservativare mot mitten av linjen. Vi kom iväg fritt men hade inte så långt till Ärholmen där vi tvingades slå och fick ducka några båtar som startat i lovart om oss. Vi gick hela vägen för babord till musselodlingen för att få en lång styrbord efter det. Med den VSV liga vind riktningen på ca 240 grader så verkade norra sidan av fjorden ha bättre tryck och valde därför att hålla oss norr om Fjorde bådan och ta slagen ända in mot land på norrsidan. Vi hade bra flyt och blev inte störda av många båtar, vår princip var att ducka för styrbordsbåtar om vi hade ett gott stycke att segla på efter mötet. Vi hade inte heller några större problem i det smalaste gattet vid Vannholmen och Björholmen. Vi var mycket nöjda med att vinden låg runt 16-18 knop då vi har fullt tryck med fock och slipper jobbiga slag med genua. 
Stigfjorden där vi lyckades bra med att segla i fri vind och välja våra slag.
 Efter Stigfjorden seglade vi styrbord in i sjölä av Kaurö och Svartskär för att sedan slå ut mot Kaurö innan vi sträckte ut mot Räbbehuvud. Här korrigerade vi vår target speed något till 6.5-6.7 knop från 6.3-6.4 som vi kört på i Stigfjorden. Vi fick göra två små slag för att få fri vind innan vi kom ut på Hjärteröfjorden. Vi hade nu dynan i bäring 188 grader men seglade nästan 200 över grund. Vi beslutade at köra mer på fart och gasade på i 7 knop ett tag. Trycket minskade dock till 13 knop och vinden vred imot till 230 grader, dags att krama hem grejerna igen. Lyckligtvis kom och gick vinden och varje vindökning gav ett lyft så vi hade inga problem att ligga upp Dynan. Några båtar framför oss pinade höjd och vi fick speeda om dem i lä och då ge bort en del höjd.

Vårat spår på större del av banan.
Rundning av Dynan som vi klarade utan att slå eller pina höjd.
Strömmen blev kraftigare ju längr ut vi kom och den hjälpte oss att lyfta upp till märket, som var Dynan. Vinden hade nu mojnat så att det började lukta genua men med så kort bit kvar till rundning var det inte ett alternativ. Mellan Dynan och Hätteberget hade vi nästan 2 knop motström och det gällde här att segla riktigt fort för att inte få segla extra distans i strömen. Rundning av Hätteberget och sättning av spinnakern. I början var sjön besvärlig och jag var tvungen att segla ganska högt för att spinnakern skulle dra bra. Vi fick göra ett par gippar för att komma in till Skallens fyr något vi var ganska ensamma om, Även gennakerbåtarna seglade lågt rakt in till Skallen. Gipp runt märket och kurs mot Åstol. Vid Rönnäng kom hela gänget som seglade lilla banan och det var nu mycket båtar på banan. De flesta seglade dock på ett pärlband utmed Tjörn landet och mer i mitten var det relativt fritt. First 35 orna som vi hade bakom oss jagade nu och kunde segla något lägre än oss med samma eller t.o.m lite högre fart. Jag har under många år samlat data på vilka vinklar och farter som gäller på undanvind och de stämmer rätt bra i platt vatten. Jag har de värdena på Nexus instrumenten på masten och seglade efter dem hela Hakefjorden när jag inte var begränsad av öar eller båtar. Vi mätte även att det var från 3 tiondelar ström med oss mitt i fjorden. När vi lade gippen in mot Tjörnbron så pekade vi ett tag öster om Lilla Brattö och jag var då inne på att vi skulle gå Källösund och inte mellan Tjörn och Lilla Brattön men vi lyfte upp mot Brattön och valde då mindre djärvt att gå innanför, när vi dessutom såg att de som seglade där verkade ha bra tryck. Det var en First 35a som vi hade strax bakom oss som valde Källösund och de var fortfarande bakom oss när vi möttes i Askeröfjorden, så det var nog inte så mycket i det vägvalet. Sista biten till mål seglade vi nära Stenungön och tog de kårar som kom ner genom Källösund i mål.

Valet blev mellan Brattön och Tjörn, som de flesta.
Väl imål kunde vi konstatera att vi hade genomfört en i stort sett felfri segling och hade inga kända konkurenter i sikte. Men vi visste inte att startgrupp 3 skulle komma att dominera.
Grattis till besättningen på Feelgood för totalsegern. Vi var mycket nöjda med vår gruppseger för tredje gången (2004 1a totalt, 2009 5a totalt och nu 2013 7a totalt).


Besättningen: Mikael Wassmur, Emma Sunden, Kasper Ljungqvist, Carina Arvidsson, Jens Svanvik, Martin Alexandersson och Anders Dahlsjö. Saknas gör Anders (Flagg) som ersatts av Svensk flagg

3 kommentarer:

MeaDiva sa...

Stort Grattis! Hoppas inte mitt tjänstesamtal störde er..
/Tobias

Calle P sa...

Vi tittade på starterna före oss (startgrupp 7) och var förvånade att ingen startade i lä.
Vi gjorde det och kom fram ca 100-200 meter före vårt fält när vi gick söder om ön alldeles efter starten. Funderade inte du på att starta där?

Sture Smith sa...

Vi startade i start tre och insåg snabbt att tänkt position uppe vid SB märket verkade svettigt trångt.Och valde/hamnade nere på mitten eller BB sidan. Vilket sedan visade sig inte vara ngn nackdel även om det dröjde innan vi komm upp på NV sidan av Stigfjorden.
Sture Smith
Dehler 39SQ