tisdag 1 september 2015

Stockholm archipelago raid, äventyret!

wowh vilken upplevelse. 4 dagars F18 segling i Stockholms skärgård med 24 andra båtar, välorganiserad logistik och kanon aftersail varje dag. Jag och Henrik Persson prickade dessutom in ett år med mycket vind och strålande sol under större delen av raiden så att efter en dags kämpande med ömma kroppar komma iland till en varm bastu, kalla öl och bra tjöt mellan besättningarna gör helhetsupplevelsen så mycket bättre.

Raiden sträckte sig över fyra dagar 27-30 augusti och hade 3 övernattningar på olika platser i skärgården med start och mål i Saltsjöbaden och ett lunchstop varje dag.
Vi startade med en kryss ut över Ingaröfjärden och rundade Klacknäsgrynnan, där blev det halvvind och fart på grejerna några kapsejsningar blev det för en del. Innan Kanholmsfjärden hamnade Henrik vid förstaget och fick då med sig halva vår teleskopiska rorkultsförlängare som försvann. På kanholmsfjärden var det brant gennaker så långt man kunde bära och ytterligare lite kapsejsningar bland båtarna. Vi gick runt Möja och delmål vid Korsholmarna där vi tog lunch efter 36nm seglade.
Vi använde raceQs som tracking och laddade upp efteråt så att tävlingen finns att följa. Länk till playern.
Lunchrast dag1.
Efter lunch blev det en stentuff halvvind  med byggande sjö och vindar över 15m/s ut mot Svartlöga där vi kunde falla av och sätta gennaker.nu började det bli sjölä och lite enklare förhållanden. Imål vid Fejan gick vi efter ca 1h och 25min på en 25nm lång etapp. Tyvärr drog vi centerbordet i botten då vi skulle gå in i hamnen me lite epoxy i det så var det redo nästa dag. Det var värre för Ola och Tommy på SWE-66 som råkade ut för en olycka. Tommy blev krokad av sin chickenstrap vid en kapsejsning och slet upp ett elakt köttsår på insidan låret. Efter transport av säkerhetsbåt och ambulans var Tommy vid gott mod på kvällen i sin sjukhussäng, maximal otur!

Dag 2 tog oss på den mest minnesvärda sträckningen med gennager ut och runda Söderarm, vi fick dela farleden med finladsfärjorna som kom 3 stycken samtidigt som vi gippade oss österut i deras farled, några F18 seglare var inte så uppmärksamma bakåt och blev nog överumplade av Siljaline som kom ångande.


Efter rundning av Söderarm var det en lång bildevind upp till Rödlöga där vi tog lunch. Eftermiddagen var återigen blåsig med vindtoppar över 12 m/s och en lång styrbords bidevind bog där vi hade riktigt bra fart i båten efter en stunds trimmande. Sedan vändning och segling in till Finnhamn där vi seglade imål för att segla in i Paradiset, en härlig liten skyddad lagun där vi lade oss för natten. Oturligt nog halkade Henrik över staget till peket så att det bröts när vi skulle gå iland. Vi spjälkade det med en pinne från en Alm och lite epoxy, rorkultsförlängaren var ju redan en trälist som vi tejpat fast så lite mer trä ombord skadade ju inte. Här är länken till raceQs spelaren för dagen.
Lunch på Rödlöga, varmt och skönt inne i vikarna. Eget foto

Henrik tar sig en lur. Fotoat av mig

Dag 3: Återigen en halvvindsstart som när vi kommit ut från ö-lä på Möja Västerfjärd blev en sagolikt härlig reach med såmycket tryck man klarade av tyvärr seglade vi öster om fjärdholmen istället för väster som de flesta. Vi gjorde som toppbåtarna men tappade några placeringar på det. Passerade väster om Sandhamn utan att veta att det var där vi var. Jag hade för det mesta väldigt dålig koll på var vi var eller vart vi var påväg. Nu bar det iväg över Gråskärsfjärden och våran plotter låste sig så slut på navigering för våran del, in över Brandfjärden. Nu började kroppen känns efter många timmar i trapets på styrbords bog och vi började längta efter lite slag så att man fick röra sig och ändra ställning, men lite gymnastik på plats i trapets så kämpade vi vidare för styrbord. Vi kom ända fram till Biskopsön innan vi fick börja våra efterlängtade slag. Jag trodde nu att mållinjen borde vara här, disorienterad som jag var, men vi följde i Leffs spår för att vara säkra på att inte segla över någon sten. Efter ytterligare någon timme gick vi imål precis före DG-press. Våra holländare som vi kom att kämpa mot hela raiden. Lunch på Mörtö-Bunsön. En härlig beach.

Efter lunchen var det en lång kryss med största delen på styrbords bog söderut genom Långbälingsund och över Mysingen väster om Utö och mål vid Rånö där vi stannade över natten. Efter bastu, bad och en härlig middag med lite tjöt med Carolin Brewer och Darren Bundock var iallafall jag trött och gick och lade mig tidigt. Här är en film som är ihopklippt under denna eftermiddagen.


Dag 4 som var sista dagen och något kortare än övriga då man ville avsluta före 3 på eftermiddagen. Med start kl 9:30 på samma plats som vi gått imål på kvällen innan, nu var vinden beskedliga 6-8 m/s från VSV och vi kunde bära gennaker ut från starten och med någon kort gipp till strybord så kunde vi ligga ner hela Mysingen. Innan målgång vid Dalarö Skans blev det vindlä bland öarna och vi fick gippa oss ner sista biten och vi tappade två båtar precis före mållinjen, antagligen för att de kom med tryck bakifrån. Nu fick vi en kortare paus där vi väntade in sista båt och gav dem chansen att vila lite innan sista etappen startades mot Saltsjöbaden.
Trångt vid läbojen i sista starten.
Sista etappen var också undanvindsstart och det blev trångt vid läbojen då de flesta ville gippa till babord och gå mot väst. Vi valde att starta mitt på linjen för styrbord och gippade oss fria. Det tjänade vi bra på samt att vi gick ett spår lite mer ost om Rågholmen. Vi låg riktigt bra till länge men orkade inte riktigt ner till Klacknäsgrynnan som vi skulle runda och tvingades gippa. Efter rundning blev det bidevind in Ingaröfjärden och vi hade lite jobbigt att hålla farten när vinden minskade. Vi tappade en del båtar som seglade mer i mitten av fjorden när vi hamnade närmare Ingarö. Imål i Saltsjöbaden på vår sämsta placering, en 14de plats som vi kom att räkna bort.Vi seglade hela raiden utan att kapsejsa och jag tyckte att vi borde välta när vi gått imål, bara för att, men det var vi inte överens om så det blev inte av. Alla fina bilder är tagna av Jasper van Stavern.

Sista dagens tracking kan ses här.

Ett stort grattis till Mathias Söderström och Thomas Westergren som tog hem segern.


Ännu en film.


Länk till tävlingens hemsida: http://www.stockholmarchipelagoraid.com/
samt facebooksida: https://www.facebook.com/stockholmarchipelagoraid/?fref=ts
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar