måndag 30 november 2020

Mitt seglings år 2020

 2020 blev året då det mesta inte blev som det var tänkt. Vi bestämde at vi skulle satsa på doublehanded mixed, jag och Emma Sundén under vintern och det blev ju lägligt då många race med besättning blev inställda för att man inte kunde ha sina sociala arrangemang. Så vi bestämde redan tidigt i maj att vi skulle fokusera på doublehandedträning och inte segla med besättning i år. Tråkigt för besättningen men ett bra fokus på doublehanded.

Redan under våren när hade jag börjat installera ny autopilot och instrument från Garmin som komplement till det befintliga Nexus systemet och när Coronan slog till skapades lite mer tid och jag hann även byta ut manöverpanelen till en som jag hade köpt och hade liggande. Jag skrev om detta jobb i våras

När Skagen race ställdes in bestämde vi oss för att gå ut på en längre doublehanded träningsrunda över två nätter över Kristi himmelsfärdshelgen, då Skagen race skulle ha seglats. Vi startade med Onsdagsseglingen i Lerkil och skulle efter målgång fortsätta norröver mot Marstrand för att därifrån jaga Federico Garofalo och hans Veloce mot Skagen rev och vidare mot Läsö. Vi blev dock liggande utanför Lerkil merparten av natten i bleke och var inte uppe vid Stora sillesund förran vid 6 tiden på morgonen. Vi hade även Jens med oss för att stötta Emma att komma in i navigationen m.m när vi seglar dh.


En selfie på morgonen i Göteborgs södra skärgård.

Såhär hade vi tänkt oss att segla men det hann vi inte.


Solnedgång och tidig morgon, sköna stunder.

Planerna med segling och resultat blev som nedan.

Solo
 • Marstrand midsummer solo race, som ej seglar med handikap
Shorthanded resultat
 • Stora Oset race, 1a
 • Skagen race 20/5 -Inställt
 • Lerkil archipelago race 6/6, 2a
 • Pantaenius Bohusracet 26/6, 5a i klass 4
 • GQSS Gothenburg open sea race 4/7, 2a
 • Robline Skagen race 28/8 som ej gick till Skagen 1a
 • Öckerö shorthanded race 19-20/9, 10a i klass gul
F18
 • Stockholm archipelago raid, 13de
 • Klass mästerskap, 5a
Matchracing
 • Bermuda gold cup, 8a
Stora Oset började med rejält med vind och då man beslöt att bara dh besättningar fick delta så blev manfallet stort. Bara vi och Pila sailing kom till start och vi tog tidigt greppet och höll dem bakom oss resten av inomskärsbanan.


Jag gjorde även en längre film om sommarens dh kappseglingar.


Som man ser på dessa filmer har det varit vind PÅ eller AV på årets seglingar. Jag tänker inte skriva så mycket om seglingarna här utan vi går över till årets single handed race istället, Marstrand midsummer solo challenge

Starten har gått. Foto: Search magazine

Tyvärr klappade den nya autopiloten ihop de sista timmarna på vår dh-träning och utbytes drivenheten han inte komma fram till vare sig soloracet, där jag verkligen hade behövt en bra autopilot, eller PBR. Jag seglade med min gamla Autohelm 2000, Helmer som han heter. Han gillar bara platt vatten i lättvind och motorgång i bleke. Det var iallafall kul att köra ett race själv och som tur var gick det fort med målgång redan kl 06:20 på morgonen som 5e båt i största klassen.


Efter målgång skulle man helst segla raka vägen hem. Emma hade sovit i bilen i Marstrand och klev ombord och fick segla hem en trött seglare som inte var till mycket sällskap.

F18 hade jag och Henrik Persson lagt upp en plan med planerad träning varje vecka och lite specifik raid träning innan Stockholm archipelago raid, där planen var att komma till Åland i år. Pandemin satte stopp för segling utanför Sverige men vi kunde iallfall segla raiden. Vi tränade en helg i Gottskär med lite längre bana och då kom Fredrik Wenehult ner och seglade mot oss. Vi seglade en bana runt Mönster och ner mot Ölmanäs i lätta vindar. Sedan seglade vi Tjörn runt som också blev lättvind med kortad bana och målgång vid Björholmen.


Grymma bilder från SAR tagna av Malcom Hanes

Vi har i år uppdaterat båten från 2010 och skaffade decksweeper storsegel som vi köpt av Peter Busck, vi valde dock de gamla seglen till raiden, det kostade oss nog några placeringar. Till SM som blev RM körde vi med de nya seglen och då gick vi mycket bättre framförallt på kryss. Vi skörade gennakern andra dagen på raiden men Gustav Dyrssen hade en äldre som vi kunde låna resten av tävlingen. F18 är fantastisk segling för en mycket rimlig budget om man som vi köper bättre begagnat :-).
En liten film fick jag ihop från SAR, nu ä det bara kyss men det är fantastiskt även det i frisk vind på öppen sjö.


På tal om segling med fatkänsla så dammade jag av min windsurfingutrustning som inte blivit använd på 20år. Det passade ju bra en blåsig sommar när man skulle hålla sig hemma.Berntsson sailing team på Bermuda Gold Cup med Johnnie, Erik Malmberh, Herman Andersson.

Säsongen avslutades med Bermuda Gold Cup som skulle seglats i maj men blev skjuten på p.g.a Covid 19 pandemin. Vi tränade ett par helger i Stenungsunds med IOD och seglade mot Phil Robertsson och Niklas Dackhamar. Ett inhopp för mig i matchracing igen där vi 2019 lyckades bli 2a på Gold Cup. I är fick vi segla repachargen för att ta oss till kvartsfinaler, där blev vi utslagna av Taylor Canfield som sedan gick och vann finalen mot Ian Williams. Vi saknade det där lilla som behövs för att man skall ha chansen.

Vi väntar väl till 2021 innan några planer avslöjas, eller?

Ärets sista onsdagssegling i Lerkil i frisk NE vind. Foto: Claes Heyman


1 kommentar:

 1. Bra säsong ändå!
  Ganska mycket sjö där på SAR. Kul att ni filmade

  SvaraRadera