måndag 26 december 2016

Mitt seglingsår 2016

Dags igen att sammanfatta mitt seglingsår 2016. Ett år som har känts lite motigt när det gäller framgångarna, det har hela tiden varit något som stört i bakgrunden och gjort att förberedelse inte har kunnat vara 100% eller stört i själva tävlandet. För ett år sedan började det bli klart att Wallén Racing skulle satsa på World Mathracing Tour med målet att vinna $1M i Marstrand i juli.

För att ha en chans till det krävs ett välslipat lag som satsar fullt. För en kortsässong som det var 2016 så hade vår planering. 1 vecka i januari med träning på Lanzarote. 2 veckor i Perth, ett antal helger med träning i Kullavik, Kval i köpenhamn, tourtävling i Köpenhamn veckan efter, 1 vecka i Newport, träning i Kullavik, M32 Series Göteborg, träning i Marstrand och sedan finalen 1 vecka i Marstrand.
Jag har ju seglat många år tidigar på WMRT med Magnus Holmberg och Johnie Berntsson så jag comitade mig tidigt på att försöka vara med och göra mitt bästa för att vi skulle lyckas men utan några bra finanser på på plats så är det svårt att få med heltidsproffsen som har andra jobb att ta hänsyn till. Detta innebar att vi hade en besättning på träning i januari. Fick in Mikael Lundh som ny i Fremantle som byttes mot Jonas von Geijer i Köpenhamn på kvalet och då hade vi även fått in Julius Hallström som ny i besättningen. Vi kvalade in och till Tourtävlingen var Bernard Freitas tillbaks istället för Jonas. Vi fick inte till det i lättvinden och skulle segla knockout mot Michael Hestbaeck, på kvällen innan stack vi ut och körde gocart och jag drog på mig en spricka i revbenet i en krach. Det vågade jag inte säga mycket om när vi skulle segla och i sista racet snubblade jag och landade på ansiktet. Slutade utslagna med blodet rinnande. Åkte hem med svansen mellan benen. Vi som tyckte vi var bra efter våran andraplats i Fremantle.
Omplåstrad efter the rack attack.
Hem och träna. Vi fick lånat in Fredrik Aurel till träning i Marstrand ena dagen och Jonathan Bergström som var med oss på Lanzarote nästa dag, jag hade fortfarande känningar av mitt spräckta revben och njöt inte direkt av den fina träningen mot Ian Williams, team Essiq och Flux team men välbehövlig. Vi fick in ytterligare träning i Kullavik mot bl.a Essiq innan vi åkte till Newport där vi hade fått wildcard. Nu var Bernardo tillbaks ombord och vi seglade riktigt bra under fleetracingen med några taktiska missar. 16 delsfinal mot Yann Guichard som vi visste skulle bli tuff. Vi tog inte riktigt för oss i starterna mot en passiv Guichard men ledde ändå ofta vid bottenmärket men straff imot oss och en irriterad Hans gjorde att vi åkte ut. Ännu ett resultat som inte var enligt våran plan. Hem och träna igen. Bernardo som gjort ett bra jobb ombord men som har haft svårt att få tiden att räcka till till all träning p.g.a andra åtaganden och sin segling med Hugo Stenbeck byttes nu ut mot Jonathan Améln som kunde vara med och träna fram till Marstrand. Julius hade börjat komma in bra i båten och gjorde ett kanonjobb ombord. Vi körde M32 Series i Göteborg som träning, det slutade med en krasch med Yann Guichard i de trånga utrymmet inne i Göteborgs hamn. Vi lade sedan mest focus på att träna ihop oss i manövrarna i mer vind utanför Kullavik, en strategi som visade sig bra inför Marstrand. Prognosen var för friska vindar i Marstrand och vi seglade mycket bra under fleetracingdelen och blev 2a i vår grupp och bra känsla i laget. I 16-delsfinal seglade vi mot Sam Gilmour som blev en rysare. Vi fick straff efter kontakt vid bottenmärket, förlorade matchen och fick minuspoäng för skada. Till råga på allt förlorade vi match nummer 2.
Nu fick vi inte förlora mer för då skulle det bli lika illa som tidigare. Vi vann race 3 innan det var slut för dagen. Nästa dag gick vi ut och vann tre raka, men det var nära, vi slank förbi Gilmour vid sista kryssmärket när han slog och kapsejsade precis när vi passerat. Nu var vi på G och fick möta Taylor Canfield i kvartsfinal. Han hade inte seglat så stabilt i den friska vinden och vi visste att vi seglade runt banan bättre än honom. Gällde bara att komma före och segla rätt på banan. Vår strategi vara att vara passiva i starten så att vi inte hamnade i svåra situationer mot Taylor. Vi gjorde tre riktigt bra starter där vi antingen ledde eller var lika från start, tyvärr var vinden lite mer moderat och Taylor seglade stabilt på banan och tog fördel av våra taktiska missar. 3 jämna race som vi förlorade. Där tog drömmen om $1M slut för våran del. Finalen som seglades mellan Taylor och Phil Robertsson var i starka vindar och det hade varit intressant om vi hamnat i den positionen istället. Marstrand blev en succé med M32 katamaraner och frisk vind och för oss var det den roligaste tävlingen trots en 8de plats men bästa svenskar. Tänk om vi fått 100% iga förberedelser under våren!

Nu var min stora satsning över för i år. Dax att ägna lite ledig tid till familjen. Det blev segling på kusten till Väderöarna och åter till Lerkil. Då kom sommaren och vi satte ny kurs till Läsö där vi spenderade några härliga högsommardagar.
Läsö när det är som bäst, juli2016
Efter högtrycket kom det in lite ostadigt väder men det gjorde inte så mycket för nu var jag på jobbet. Lady Godiva hade fått rodret modifierat och ett nytt större storsegel. Vi hade bara hunnit titta på seglet vid två tillfällen och rodret kändes riktigt bra. Vi behövde lyfta båten innan Göteborg Open Sea Race och jag ville passa på att få vikten verifierad. Lade några dagar på att lasta ut allt och tömma tankar m.m. Lånade våg från VKSF och fick Pelle Lindell att komma och verifiera och mäta flytläge. Vi har ju efter några år blivit ganska seriäsa i vårat kappseglande och tanken är att 2017 ha ett verifierat mätbrev så att jag vet att allt stämmer. 2015 vann vi Göteborg Open Sea Race och det ville vi försvara, sedan hade vi Tjörn runt som vårat mål under sässongen. Våren strök vi allt p.g.a mitt engagemang i matchracing touren. Big boat race krockade med Newport.
Veckan före Göteborg Open Sea Race
Lady Godiva Sail Racing Team startade med hjälp av Joachim Keim en facebooksida lagom till årets första race för oss och det blev ju mycket att posta direkt. Ett tufft race med regn och mycket vind. Jag skrev om det här. Tyvärr gick vi inte imål då vi fick roderhaver som jag skrev om här.
Det blev en intensiv vecka för att få oss på banan igen för att segla Tjörn runt en vecka senare. Det var med lättnad vi sjösatte på Öckerö Båtvarv på fredag förmiddag för att segla till Stenungsund.
En nöjd besättning seglar till Stenungsund med nytt roder på plats.
Förberedelserna inför Tjörn runt hade ju mest handlat om att få tag i ett roder och få det i båten så när prognosen var lättvind så hade vi inga större förhoppningar på toppresultat men vi skulle göra vårat bästa och se vart det kunde ta oss. Vi fick till ett kanonrace där det första vägvalet efter start kom att bli det viktigaste beslutet under seglingen. Jag skrev om vårat Tjörn runt här. Att vi knep andraplatsen med liten marginal till ettan och stor marginal till 3an på stora banan kändes nästan overkligt och något vi nog var förtjänta av. En vecka tidigare trodde jag att sässongen var över och att det bara var att få hem båten för att lyfta den för vintern.
LSS bild från Höstknalten, mer bilder på LSS facebooksida.

Nu fick vi istället några härliga onsdagsseglingar i Lerkil. En helg i september då vi körde Höstknalten på lördagen och Sista chansen på söndagen. Helgen efter det seglade min fru Malin och jag Öckerö shorthanded race med fint väder på lördagen. Söndagen valde vi att utgå och kryssa hem då jag fått förkylning med feber. Det blev sässongens sista segling.
Med WAR seglade jag M32 Series finalen i Stockholm i september. Då hade vi lånat in Kieth Swinton och hade en fin regatta där vi tog andraplatsen efter Ian Williams som vann Series 2016. Vi deltog ju bara i Göteborg och hade ingen chans till någon totalplacering. Här kan ni följa med ombord i ett av racen.
Så för att sammanfatta årets resultat:

 • WMRT Perth, 2a
 • Kval till WMRT  Köpenhamn 3a
 • WMRT Köpenhamn 18de
 • WMRT Newport 12a
 • WMRT Marstrand 8a
 • M32 Series Göteborg 8a
 • M32 Series Stockholm 2a
Med Lady Godiva:
 • Göteborg Open Sea Race, DNF
 • Tjörn Runt, 2a på stora banan, 2a i klassen.
 • Höstknalten 7a
 • Sista chansen 12a
 • Öckerö shorthanded race 4 dag 1, dnc dag2
Nu är planeringen igång inför 2017, först behövs ett nytt roder och det är redan klart och ligger i garaget i väntan på att få lite färg på sig. Det blev ett Jefa roder av modell RUD-35R.
Lady Godivas nya roder bakom Anders Bergmarks Hansson 31 roder som vi använde under sensommaren.

Botten av Lady Godiva har skrapats ren och skall få några lager VCTAR2 och VC17m på det. Vi planerar i Lady Godiva Sail Racing Team att segla ÅF offshore race 2017. 
Jag skall ta tag i F18 seglandet efter en paus i år, med VM i Vallensbaeck som målsättning.

Ett nytt nytt härligt seglingsår väntar 2017, vi ses då!

Anders

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar