lördag 11 september 2021

SM-guld DH offshore mixed

 Där satt den! Hur lycklig blir man när man planerat och kämpat under lång tid och allt faller på plats med ett resultat av den ädlaste valören. Jag tror kroppspråket säger allt här. Vi gjorde det Greta Hjelte-Berndolf och jag.

Jag och Greta tar imot ovasioner.

Prisutdelning i Sandhamn


Stefan Rahm sköt en  bild av oss på väg ut genom skärgården.

Ett kort klipp och en intervju på fördäck efter målgången. Tutalör var så klart den 4e båten vi försökte hålla koll på men trötta järnor funkar så där.

Trackingen finns att se på TracTracpå denna länk.

3,5 dygns transportsegling runt Sverige. Ett par dagars förberedelse. Ett misslyckat försök att reparera en krånglande givare i autopiloten. Att den gamla sedan tappat kompass kalibreringen och inte ville bli kalibrerad före start adderade till känslan att allt inte gick enlig plan. Vi kom till att ha bättre flyt under racet som jag skall försöka sammanfatta.

Till start kom följande besättningar och båtar:


Starten var vi fortfarande påverkade av vårat försök att kalibrera autopiloten som vi cirklade 13 varv med utan att den hoppade igång. Tanken var att jag skulle styra i starten men det blev Greta som fick ta det och jag skotade segel. Vi var i det läge vi ville men för långt bakom linjen. Nu var vi inte så många på linjen så efter slaget över till babord hade vi ändå fri vind och kunde segla en lång bog. Vinden var uppåt 16knop i starten och vi hoppades att det skulle hålla sig utan att mojna för mycket. Då kunde vi nog hålla kontakten med Figaro2 båtarna och ville gärna ha visuell kontakt med de snabbare båtarna som Figaro3 med Anna Drugge och Martin Angsell samt Prima 38 med Fredrik Siljelöf och Elin Sikell-Lundin. 

Det var många slag ut genom skärgården och utan autopilot blev Greta till rors och jag kämpade med den överlappande genuan i alla slag som ungefär lyckades till 30% de övriga blev det mycket winchande och ibland fram för att lyfta in kjolen vid mantågen innan den kunde skotas hem fullt.


Spåret från tractrac spinnaker uppe en kort sund ut ur Oxdjupet vid Rindö. Gretas hemvist.

Vinden avtog under dagen och vår G2 började kännas lite liten men den är enklare att slå med. När vi kom in mot Kalvön norr om Vindö hade vi seglat bra och minskat luckan till de två Figaro2 båtarna då fick vi en Omega 36 med två herrar och en gummibåt på släp som kom i fas med oss så att vi tvingades slå bort i ett ogynsamt läge. Vilken annan sport kommer det in privatpersoner på banan och kör lite mot de tävlande? Unikt i våran sport men irriterande när det nu händer och vi tappar en del på det. Jag som kämpade med genuan var iallafall rätt irriterad. Bytet till Genua1 närmade sig och jag förberedde men väntade på att Kanholmsfjärden skulle öppna sig för oss. Vinden dog av kraftigt precis när vi bytte och samtidigt som vi började segla på Kanholmsfjärden. Vi hamnade i bytet lite mer österut och det såg bättre ut åt det hållet så vi gjorde ytterligare ett litet slag mot ost för att fånga upp lite tryck. Det visade sig vara ett bra drag för vinden kom att vrida vänster och vi fick innerbåge på våra konkurenter och kom precis in vid Hasselkobben. Classic båtarna som började komma ikapp kom och en av bjässarna lade ett slag rakt framför oss så att vi fick göra ett par extra slag. Kändes inte helt nödvändigt då.

Lättvind på Kanholmsfjärden nu med G1.

I bilden syns vår innerkurva över Kanholmsfjärden mot våra konkurenter före. Man ser också att våra konkurenter akterut är relativt nära.

Vid Getholmen var det trixigt att komma ut i vinden och det kändes att det nog kunde bleka ut inne bland öarna snart. Det visade sig sant och när vi tittade bakåt efter att ha rundat norr om Sandhamn och satt spinnaker mot Almagrundet så såg vi inga konkurenter längre. På nästa bild ser man hur avståndet växte för de akter om oss som fastnade rejält innan de kom ut på havet.
Stort avstånd akterut efter rundningen av Almagrundet.

Från Korsö till Alma var det brant spinnaker och vi gick bra mot de närmaste DH båtarna en First 36,7 och en J109. Jag tjingade första vilan här. Kom upp vid rundningen och trimmade om till en VMG kurs som tog oss något ost Gotska Sandön. när jag fortsatte vila mojnade det ytterligare och Greta fick segla lite mer ostligt för att hålla farten. När jag tog över kom det sakta mer vin och jag började segla runt 140 TWA som tog oss rakt mot Gotska Sandön. Vi växlade med ca 1,5h för att få lite vila och seglingen var enkel. När jag seglade och vi närmade oss Gotska Sandön började det vrida emot och jag seglade nu runt 100 TWA för att klara Gotska Sandön vi bytte igen lagom till att vi passerat revet ost ön. Greta fortsatte segla högt och vinden började åter att mojna. Hon ropade upp mig när hon låg 30 grader från märket och vi behövde byta till genua. Med genuan låg vi nu upp märket norr om Salvorev. Jag tog över för Greta och vinden mojnade ytterligare jag låg inte längre upp märket men nära jag började fundera på att väcka Greta för slaget när det började lyfta och snart låg jag upp märket, det var svagmotström så det gick inte fort, vi klarade märket. Emely Hagen de Wit och Mikael Lindqvist som seglade Figaro2 Belly of tea hade sämre timing och fick göra ett kostsamt slag. Nu nära Fårö dog vinden och vi låg i stort sett och drev. Några båtar satte spinnaker och seglade in mot kusten vi fortsatte söderut med genua. Vi hade nu seglat ett dygn och började komma in i segla/vila lunken. 


Spåret mot Gotska Sandön med svag överbåge.

Nu var frågan var vinden skulle komma först. Prognosen sade svag NE vind och det troliga var nog att det skulle bli lite landeffekt. Så fort det kom lite vind satte vi spinnakern och försökte segla en låg kurs för att gå mot Östergarn och hålla oss närmare Gotland. Vi fick segla runt 135TWA för att hålla fart men snart ökade det lite och vi kunde segla uppåt 140 TWA. Vi låg och seglade med en Bavaria 38 Match, Mathilda seglad av Ulf Lindner och Fredrik Birgersson , som vi gick jämt med. Den J109 som vi haft kontakt med började dra iväg med en lägre kurs. När vinden kom upp mot 10 knop hade vi bra nytta av stagseglet men så fort det mojnade något så fick vi ta bort det, det var lite skvalpig sjö som också gjorde det svårt att segla lågt.

Spinnaker och stagsegel funkade ibland

Greta försöker hålla huvudet i skuggan i värmen.

 


En lång spinnakerbog utmed Gotlands ostkust förbi Östergarn, vi ligger längs österut av båtarna i våran klass och jag börjar leta ett bra gippläge för att inte segla bort oss på den kanten. Vi gör en lång gipp in mot Gotland för att sedan gippa tillbaks. Det känns inte riktigt bra och jag ångrar att vi gick så långt då vinden fortsätter att vrida norrut. När vi möter Belly of tea och B38 Match så har vi tappat på dem, gippar dessutom för sent tillbaks och det blir riktigt brant in mot Hoburgen så att B38 Matchen kan gå om oss på insidan. Taktiska missar som faktiskt blir en vinstlott.

Mixed SM klassen vid rundning av Hoburgen, vi får ett innerspår mot Karlsöarna.

Grundplanen efter rundningen av Hoburgen är att segla någonstans mot mellan Karlsöarna. Vi seglar i lätt vind och får gå lite lägre för att komma om Matchen igen som seglar högre än oss. Sedan vrider det med och jag vilar. Greta väcker mig när vinden har dött men åter kommit svagt akterifrån. Vi sätter spinnakern en kort stund innan det vrider emot och Genuan kommer upp. Jag styr och funderar på innanför eller utanför Lilla Karlsön. Vi funderar en stund men då vi inte kan ta höjden för att klara av att gå innanför Lilla Karlsön så beslutar vi att det får bli emellan. Jag siktar in mig på en punkt precis i mitten för att få så liten påverkan av öarna som möjligt. Nu ser jag hur Matchen har fått bra fart nära Gotland och tar in på oss. Vi har sett våra konkurenter ligga stilla runt Karlsöarna och Belly of tea och White knuckles (Prima 38an) ligger i bleke längre ut från Gotland. Precis när vi når Karlsöarna kommer det vind från ost, samma vind som Matchen seglat i en stund och vi ser att det försvinner precis utanför oss. AMAZIG som Andreas Hamrin och Linnea Floser seglar (Figaro2) ligger fortfarande i mindre vind och vi tar fortfarande in på dem. Det vrider med och spinnakern kommer upp en stund före Nyrevs udden innan det blev för brant och för mycket vind.

Jakten mot Visby efter att vinden fyllt i.

Från Gotland föll det ner kraftiga vindbyar på över 20knop men däremellan var det 12-14knop. Vi hade lite mycket segel emellanåt med G1 men överlevde för att falla av vid Visby. Amazig rundade fel märke och fick vända tillbaks, tappade minste 1nm på det. Gretas AIS Mob aktiverades i flytvästen och det var lite hallå på  VHF innan vi kom fram till att det var från våran båt det kom och kunde stänga av. Greta talade efter rundningen med Sweden rescue och de var inte oroliga då de såg MOBen färdas i samma fart som båten.

Nu började det långa dragracet från Visby till Almagrundet.

Dubbla skot i genuan och jobb med häck för att tvista ur storen när det tryckte på lite extra. Vi snittade nästan 8 knop de 95 NM mellan Visby och Almagrundet. Därifrån var det en dryg timme med spinnaker som var perfekt vinkel för att stå på rakt i mål, på första plats.

Strax efter start fotade Daniel Berndolf

Före start hade jag en del diskussioner och briefingar med Magnus Hansson om väder och vägval. Det var väldigt bra att ha i bakhuvudet när vinden började konstra.

Resultat och tracking från Gotland runt på KSSS hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar