fredag 23 augusti 2024

Tjörn runt 2024, totalvinnare

 Äntligen bra seglingsväder på Tjörn runt. När jag skriver detta en vecka senare är det kuling och regn. Vi har inte fått till så många race med Lady Godiva i år när Marstrand big boat race blev inställt och vi valde att inte köra Hermanö runt eller Nordön race week. Den senare blev bara ett distansrace på under 3 timmar pga starka vindar.

För Tjörn runt seglade vi tillfartssegling från Framnäs och var först i mål och tog segern så det verkade bra med båten.

Besättningen var förstärkt med Martin Krite på fördäck, Nils Bjerkås på strategi och stor samt Lucas Laagen från Umeå som fick vara floater. Övriga var Jens Svanvik på nav. Emma Sundén i pit, Henrik Persson på trim, Mikael på fördäck och jag som höll i rodret.

Hela teamet före start.


Vi var lite osäkra på prognosen hur mycket vind vi skulle få och hur långt in mot Stenungsund den skulle räcka. Vi vill ju helst slippa ett segelbyte på kryssen med våra hakade försegel. Det visade sig när vi kom till startområdet att det låg runt 12 knops vind vid startområdet så vi kände oss trygga med att välja G2 från start. Mittholmarna hade 8 m/s och Skallens fyr upp mot 9m/s, det passar oss bra.

Vi startade bra en bit under lovartsflaggan i lovart om Vindrus och under två Melges 24. Det kom lite mer tryck några minuter före start så vi kunde utnyttja vattenlinjen och segla över Vindrus och ledde in under Tjörn bron.

Startgrupp 7 under Tjörn bron. Vi 1a med Freckels i lä och Vindrus akterut. Foto: Rick Tomlinson

Innanför Brattö. Foto: Search magazine


Vi räknade med lyft efter bron och ville inte ge bort höjden. Så planen var innanför Brattön mot Tjörn, det blev så. Vindrus följde oss men slog tidigare tillbaks och fick ett fint spår nära Brattön, de gick om oss men vi hade separation och när vi kom ut igen kunde vi igen använda farten och segla om dem.

Vårat spår i rött

Efter L Brattön var det sträckbog med skiftande vindar. Jobbade fart med trim medan jag försökte hålla kurs. De båtar som gick utanför hörde jag efteråt att några tyckte de tjänade på oss där. Jag tittade inte med gissar att det var tillfälligt och att de kom närmare men vi tjänade sedan på att ligga rätt i vridet. För inga kom ju ikapp. Vinden vred höger ju längre söderut vi kom och vi seglade så nära land och så kort väg vi vågade utan att tappa för mycket tryck.

Vårt första slag in mot Soa och Galten, vi tappade lite här på Vindrus som gick in tidigare från att ha legat längre ut än oss.

Nu började vi kryssa och det var mycket båt att passera men vi hade bra höjd och fart så i den fina vinden hade vi inga större problem att passera. Vi fick ett riktigt bra spår under Lyngnholmarna och gick här om många tidigare båtar och hittade en bra väg att komma igenom mineringen med skär. Aspect 45an Black lilly följde oss här och de behövde flera slag för att komma förbi oss, vi vinkade till Martin Strömberg som var ombord flera gånger.

Vårat spår under Lygnholmarna.


Vi fortsatte att hålla oss mot Tjörnsidan upp mot Rönnäng men när det börjar bli smalt får man utnyttja bredden och försöka hamna rätt i skiften.
Kryss vid Åstol och 8-9 m/s. Foto: Dan Ljungsvik

Vid Tjörnekalv med lite slack i skoten. Foto: Anders Dahlberg

Vi höll oss till grundplanen och gick närmaste vägen genom sundet med konstverket utanför Klädesholmen, sätta spinnaker en kort stund för att gå i sundet vid Flatholmen.

Klädesholmen till Flatholmen

Efter att vi kom ut på öppet vatten efter Flatholmen satte vi spinnaker igen och gjorde bra fart upp mot Kyrkesund men blev ändå ikappkörda av Blues med Hans Johansson lagom till åskådarna i sundet.

In i Kyrkesund med Blues i hasorna. Foto: Search magazine

Kyrkesund Foto: Search magazine

Vi fick riva innan svängen i Kyrkesund och blev omåkta av Sinergia 40, Sons of hurricane precis till att vi satte spinnakern igen in mot kraftledningarna vid Vannholmen.


Efter vannholmarna var det ren undanvind med mest babord och vi hade inte några båtar att fundera på så det var bara att segla optimalt mot mål. Det var en BR23 som kom och passerade annars en fin undanvind där vi seglade lite på det låga hållet jämfört med våra polarer.

Undanvinden i Stigfjorden.

Vi var i mål 14:04 så lite drygt 4h segling riktigt snabbt och på seglad tid var det bara 6 kölbåtar som var snabbare, närmast Flash en First40 från Norge. På beräknad tid var vi 4 minuter snabbare än Johan Davidsson i en Smaragd som blev 2a.

Scratchlista på seglad tid.

Regattamiddagen var riktigt bra med god mat och bra drag. Hela besättningen på scenen för att ta imot första pris.

Lady Godiva sail racing team på scenen Foto: Hans Johansson

Det var 4 gången vi vann Tjörn runt och andra gången på classic banan. Första gången var 2004, för 20 år sedan, även då var Martin Krite med ombord på fördäck, han får vara med oftare. På den långa banan ut till Hätteberget vann vi två gånger, 2017 och 2018.