torsdag 3 februari 2011

Shorthanded-som de flesta brukar segla!

För dem som inte var på båtmässan och lyssnade på mig när jag predikade om doublehandedsegling, har jag nu gjort en sammanfattning här.
I samarbete med Västkustens Seglarförbund.

Shorthanded och doublehanded är ju ganska populära ord inom kölbåtssegling just nu. Men om man ser hur de flesta båtar seglas idag är det inte så konstigt. Man har båtar i 30-45 fotsklassen och de seglas av ett par eller en familj och det är egentligen bara på tävling som man har skrapat ihop 5-9man som gemensamt manövererar båten. Att det sedan krävs massor av jobb att samordna och få kontinuitet i en hel besättning, så är det inte så konstigt att doublehanded har blivit populärt även på kappseglingsbanan.


Jag och Martin Strömberg satsade 2010 på ett antal doublehandedseglingar med ett hyfsat resultat.
 • Watski Skagerrack 2star 1a i klassen och 5a total
 • Bohusracet 4a i klassen och 10a totalt
 • Göteborg Offshore race 1a, här seglade jag med Jimmy Hellberg

Ideen fick vi under Volvo Ocean Race när vi seglade på E3, det är ju i praktiken en typ av shorthandedsegling då man stor tid är 3-4man på däck. Vi valde att segla de lite längre seglingarna då vi ville ha en lite större utmaning. Men nu finns ju flera tävlingar med möjlighet till doublehanded klass och det är ju aldrig något som hindrar att man kör på 2 i en vanlig tävling heller!


Jag skall ta upp lite av det vi lärde oss och de synpunkter jag har på förberedelser och hur man seglar tävlingen för att uppnå det man vill som besättning.

Båten- vad ställs för krav?
Martin och jag seglade med min Dominant 105 en 30-år gammal båt som min pappa byggt som halvfabrikat, båten som totalvann Watski Skagerrack 2star var en lika gammal First 35a så det går att vara konkurenskraftig med en äldre båt.
 • Beroende på val av tävling sälls olika krav på säkerhetsnivå.
 • Generellt inte strängare krav än med hel besättning
 • Navigering från däck bör vara möjlig
 • Doublehanded inte lika materialberoende på segelsidan som med besättning

De längre tävlingarna på öppet hav där "ISAF Offshore Special Regulation Category 3" måste uppfyllas är följande: Watski Two Star (Baltic, Skagerrack och Kattegatt) och Gotland runt.

OSR Cat3 innebär bla krav på livflotte och hårdare krav på utrustning, besättningen måste också ha genomgått säkerhetsutbildning och 2011 krävs AIS sändare ombord.

Det är antagligen dessa krav som de flesta tycker är besvärliga, livflotten måste packas om var tredje år och säkerhetsutbildningen göras om var 5e år. AIS som krävs från 2011 kommer in i fler och fler båtar och kanske inte känns lika betungande. Alternativet är att hyra utrustningen, vilket kan vara det mest ekonomisk om man bara skall köra några sässonger.

Längre seglingar med lägre säkerhetskrav är Bohusracet och Watski Skagerrack Kustseglats som är bra alternativ om man vill slippa allt stök med extra säkerhetsutrustning. 2011 har även många av de klassiska seglingarna öppnat för shorthandedklass. En sökning på svensksegling.se med sökordet shorthanded ger följande träffar:
Lidingö runt
Stora Oset Race
Watski2star Baltic OSR Cat3
Orust Runt
Westervik Shorthand
Brännströms Minne 2011
Bohusracet (Shorthanded)
Norrlandsmaran
WBS Shorthanded
Gotland Runt OSR Cat3
Visbyseglingen
Nidingen Runt
Tillfartssegling Tjörn Runt
Tjörn Runt
Poly-Skagen race
Uddevallaregattan
Höstseglingen
Gilleleje 2-manna
Byxelkroken 2011

Så nu finns alltså chansen att mäta sig mot andra doublehandedbåtar och få en egen resultatlista på dessa seglingar, påpekas bör att det alltid har gått att segla på två i besättningen.

Förberedelse av båten-

När man har beslutat att köra doublehanded är det några punkter man bör fundera över och se till att de funger som de skall ombord. Jag såg bla till följande:

Autopilot, är ibland en 3e besättningsman som kan ta styrningen vid segelbyten, eller om en vilar och vakten vill trimma om seglen. Jag använder mig av en enkel Autohelm och det fungerar när man är två.
Sjökortsplotter, skärm eller handållen så man inte behöver lämna rodret.

Instrumentering, kan rorsman få relevant information när man sitter och styr, alltefter att man blir mer avancerad i sin segling kommer man vilja ha mer information. Som en start räcker det bra med kurs över grund, bäring och distans till waypoint samt båtfart.


Möjligt att sköta storskot och travare från roderplats


Bekväm sovplats under däck
Lågenergilampor (LED) i lanternor och bruksbelysning ombord.
Bra batterier med tillräcklig kapacitet, en PC drar mest ombord.
En batteritankmätare är ett bra hjälpmedel för att ha koll på batteriernas status. Jag installerade en av fabrikatet TBS light som jag var mycket nöjd med. Den visar kvarvarande laddning i batteribanken som en vanlig tankmätare men visar även information som spänning, nuvarande förbrukning och total förbrukning.


Fungerar båten på havet? Kan man använda toaletten, värma mat på spisen o.d? Inte så roligt att upptäcka när man väl behöver det.
Däcksbelysning på fördäck kan vara bra. Jag har det inte men det finns tillfällen då det är till fördel vid stökiga segelbyten i mörker då en man styr och en är på fördäck, motorlanternan kan fungera som belysning.
Egna önskemål eller speciellt för din båt. Här finns det nog hundratals önskemål som är olika för varje båt och seglare.

Val av segelgarderob-

Även det är väldigt individuellt och valet beror på ambitionsnivå och förutsättningar
Jag och Martin, två Volvo Ocean Race seglare, gör nog ett helt annat val än t.ex äldre par på 65+år. Vi strävar efter att segla så fort som möjligt vid varje tillfälle och helst vara första båt imål. De kanske är med för naturupplevelsen, äventyret, upplevelsen och gemenskapen efter målgång. Några punkter man kan gå efter när man gör sit val:

• Segelgarderobs-valet kräver att man funderar på hur man vill ”sätta upp båten”
•Det behöver inte vara samma som normalt och man kan söka ett shorthand SRS mätbrev med annan segelkonfiguration.
•Några alternativ: bara fock (rulle), fock och CODE 0 (rulle), gennaker istället för spinnaker, spinnakerstrumpa (s.k snuffer)


Bilden visar vad som populärt kallas CODE0, men heter ofta olika hos olika segelmakare.
Gennaker är ett populärt val istället för en spinnaker, den upplevs som många enklare att handskas med.


Detta var vårat val. En snuffer eller socka till hårdvindsspinnakern som dras ner över seglet vid manövrar, sättning eller nedtagning.Ett annat val vi gjorde var att göra ett halvvindssegel som vi kallade genuareacher. Tanken var att den skulle ge oss maximal kraft i lite lättare vindar utan att påverka vårat SRS-tal. Det är en genua med väldigt mycket djup och ett högt skothorn.
•Bara du kan avgöra, ger en möjlighet till enklare segelhantering om man önskar och kompenseras med lägre SRS tal.

Min båt har förseglen hängda med pistolhakar. Något som på en modern kappseglingsbåt kan verka förkastligt. Alternativet är en förstagsprofil som med dubbelspår gör det möjligt att byta försegel utan att ta ner det gamla först. Vi kom fram till att när man seglar doublehanded tar de flesta ändå ner det första seglet innan det andra hissas, det är så mycket som kan gå fel annars, speciellt om det är lite besvärligt väder. Vi förberedde det nya seglet genom att haka fast det och göra klart skot innan vi tog ner det gamla seglet. Vi hade då det nya seglet uppe någon minut efter att det gamla halades. Det var faktiskt precis så vi gjorde på Ericsson båtarna under VOR.
Ifrån Volvo Ocean Race har vi varit vana att använda oss av en segelvalstabell och efter sässongen har jag tagit mig tid att ta fram en sådan till min båt. Den ser ut såhär:

På y-axeln är vindstyrkan och på x-axeln vindvinkel. Varje färjade fält är ett segelval. Det är tidskrävande att få fram en sådan här tabell och svårt att hitta överlappen mellan olika segel men tabellen lever och kommer uppdateras allt efter som jag får in mer data i olika vindar och vinklar men fungerar som minne och hjälp från en sässong till nästa. Om man har ett bra samarbete med en seglemakare kan nog de hjälpa till med en bra grund för detta.
Förberedelser inför tävlingen-

Veckorna före
–Läs seglingsföreskrifter, torrsegla banan
–Kläder och utrustning för nattsegling
Dagarna före
•Förbered mat och annat att stoppa i sig
•Titta på hur vädret utvecklar sig
•Kör en väderrutt någon gång/dygn för att få en uppfattning
Tävlingsdagen
•Så lite som möjligt
•Allt på rätt plats, varmvatten i termos, båt förberedd, etc.
•Få sista prognosen väder och ström, har planen ändrats?
•Kom ut på vattnet i lagom tid, träning skall vara klart före tävlingsdagen!

Mat ombord under tävling-
Att äta riktigt är viktigt. Jag tycker varm lagad mat är godast och bäst. Ät som när man tränar mycket, 2 lagade mål och kanske grötfrukost. Förlaga mat som bara värms på spis eller i ugn. Undvik att koka pasta eller ris under seglingen. Det tar för mycket tid.
Att använda frystorkat är ingen vits då man inte har någon watermaker och då inte spar någon vikt. Det tar också minst lika lång tid att laga som att värma färdig mat.
Undvik för mycket godis och kaffe, men mindre mängder kan vara en moralhöjare och ger snabb energi. Frukt, nötter är bättre som tilltugg och extraenergi.

Under tävlingen-

•Ta alltid chansen att vila, när man seglar en kurs och planen är på plats vilar en.
•Tror man att man skall ligga på samma bog i 3h ta 1,5h var. Blir det segelbyte efter 1h byt vakt efter bytet, var flexibla och solidariska. En del behöver mer vila, kanske varit en tuff vecka?
•Glöm inte äta. Håll ett schema och ät ofta, turas om att fixa. Ta initiativet
•Vem är ansvarig för strategin? Fundera på om vädret utvecklas annorlunda diskutera scenarior och vägval.
•Var överens om ni skall köra hårt eller mera ”safe”
•Försök vara överens om beslut
•Ha kul, kör man hårt med segelbyten och trim blir man sliten men efter målgång har man garanterat många goda upplevelser i bagaget.

Taktik och väderrouting-
När Martin och jag seglade var våran taktik mer på de andra båtarna än att försöka hitta det optimala spåret. Vid havskappsegling läggs det ofta stor vikt vid så kallad väder routing och jag skall starx ge en beskrivning av det. Jag tror att det nästan bara kan användas på de längsta seglingarna här hemma. Detta för att det finns så mycket osäkerhet som byggs in och man måste vara väl insatt i de begränsningar systemet får. På Watski Skagerrack Twostar var den längsta etappen ca 95 sjömil över öppet hav, från Arendal till Marstrand. Vi avverkade den på ca 14 timmar, då gäller det att det är bra säkerhet i väderraporten för att det skall falla in under den tiden vi seglar. Tänk då om man bara seglar en sträcka om 3 timmar och väderroutingen räknar med ett stort vindvrid och skickar iväg dig för att utnyttja det. Men det kanske kommer 2 timmar senare än vad prognosen säger. Då har man bara seglat en omväg.
Därför seglar vi först och främst på våra konkurenter och om något, lägger oss mellan dem och vad routingen säger. Nu lite om väderrouting.
Väder routing, vad är det?
•Beräknar optimala=snabbaste rutten från A till B
•Indata är digital väderprognos som täcker hela seglatsen (GRIB-fil) och båtens polardiagram
•Resultatet blir så bra som indata stämmer med verkligheten

Bilden ovan visar obtimala rutten från A-B baserat på väderprognosen i Programmet MaxSea

På denna bild ser man våran beräknade väderrutt (Den med de röda waypointsen på) och vårat verkliga spår från Arendal till Marstrand. Väderrutten säger mer raka spåret med lite överbåge. Går man in och analyserar vindvinklar och styrka säger den att vinden skall vrida från SO mot väst och öka.

Att det blev en sådan knix på det verkliga spåret i början berodde på att vinden inte kom norrut lika snabbt som prognosen sade. Vi seglade då söderut för att möta vinden, när vinden började vida höger slog vi för att segla närmast mål men lite efter våran närmast konkurenter, det för att hamna på "insidan" av skiften som förväntades komma. Vi vet att vi gjorde rätt här för Axel Magdahl som navigerade på Ericsson 3 gav oss beröm efteråt och vi belönades med att gå imål i Marstrand som första båt.

Detta är ett exempel där vi både utnyttjade väderprognosen men gjorde avsteg från väderrutten då den inte stämde med verkligheten.


Jag gjorde denna presentation efter förfrågan från Västkustens seglarförbund, som planerar att fortsätta med "clinics" inom kölbåtssegling. Ett program kommer inom snar framtid på deras hemsida. Så verkar det intressant, håll utkik.


Anders Lewander gjorde en föreläsning om doublehandedsegling under Båtmässan i Stockholm 2010. Det är flera delar och finns på Youtube här här2, här3, här4. Hans föreläsning är mer detaljerad och har en annan anfallsvinkel.

2 kommentarer:

 1. Hej Anders, hur gick det med genuareachern? Är du nöjd med den? Hur långt upp i vindregistret kan du bära den (båtmässigt/dukmässigt).
  Hälsningar Johan Swe9901

  SvaraRadera
 2. Jodå, genuareachern är användbar. Du ser den som det gula området på segelvalstabellen, täcker ett ganska stort område. Det är dock bara verifierat vid några förhållanden. 2010 var det bara rätt vind halva vägen mellan Arendal och Marstrand på WS2S, Sen sat den uppe en stund mellan Strömstad och rundning av Tristeinen på Bohusracet. Nackdelen är att det är lite svårare att byta än en rullad Code0, då den hänger på förstaget, men den räknas ju som genua så kostar inget i SRS. 2011 skall jag prova med ett högt cunningham i Genuareachern för att kunna få ner skothornet när jag vill twista seglet och förhoppningsvis kan jag skota in det jämnare i lättvind för att kunna ta bättre höjd. Hoppas på under 70 grader TWA.

  SvaraRadera