fredag 6 juli 2012

Bohusracet 2012

2a i gruppen och 3a totalt, godkänt För Jimmy och mig. Vi var riktigt dåliga på att fota och filma så det får bli några bilder från Expedition för att redovisa för vår segling. Jimmy filmade lite och förhoppningsvis lägger han ut något på hamnen.se så småningom.
Som vanligt inför ett race så bevakade jag väderprognosen och det såg länge ut som att det skulle blåsa riktigt bra under fredagen men på torsdagen hade de ändrat så att det mesta skulle dra förbi innan vi hann ut på havet vid Marstrand. Samtidigt så sade de att det skulle mojna kraftigt och de som hann runt Hätteberget i vinden skulle kunna dra iväg bra innan vinden mojnade. Efter en fin kryss ut från Uddevalla till Stenungsund valde vi att hålla syd i Hakefjorden för att komma ut nära Skallens fyr på Marstrand för att inte riskera att hamna norrut i ström och mojnande vind. Det visade sig funka bra och vi hade seglat in de minuter vi tappat på L-B Gustavsson och Per Lindell i en First Class10. Vi hade seglat mot dem ända ifrån start och växlat ledning några ggr men vi tappade dem när vi bytte till heavy weather jib innan Stenungsund.

Under Tjörnbron med HWJ Foto: Niklas Strandberg

Syd i Hakefjorden för att gå nära Skallens fyr (Marstrand) och överbåge till Hätteberget

Efter Hätteberget sade väderprognosen att det snart skulle mojan och vrida imot. Så vi ville få upp nylonet och dra så mycket det gick innan vinden dog. Vi höll oss på rumbline för att kunna lova och segla brantare om det mojnade, vädret stämde och inom en timme efter rundning började det mojna och vrida imot, det blev en bra skärning mot Måseskär där jag låg och styrde på 80 grader AWA. Vi gick då bra och lade lite distans mellan oss och Firsten som låg precis akter om oss. Efter Måseskär var det till att falla igen men det gick inte att segla lägre än 90 AWA som gav ungefär 130 TWA. Nu kom Firsten ikapp och seglade om oss i lä. Vi två seglade om en grupp båtar som låg och guppade i strömmen de flesta utan spinnaker. Vi peelade till lättvindsspinnakern och efter att ha dött ut helt kom vinden tillbaks från SSE.
 
Efter Hätteberget mojnade det snabbt till under 10 knop.


Syd Smögen gippade vi mot norr i ett kort vrid mot SE

Efter att vinden stabiliserst sig i styrka och riktning kändes det som ett bra läge att gippa till styrbord och segla mer norrut med kurs mot Smögen. Firsten bevakade oss och gippade med, de låg före och hamnade lite mer västerut efter gippen. Hela styrbordsbogen såg det ut som att de gick något bättre än oss om det berodde på tryck eller ström vet vi inte. När vi närmade oss kusten avtog strömmen och det hade börjat lyfta så vi gippade igen för att ligga kvar i strömmen. Firsten följde med. Nu passade jag på att ta min ända vila under seglingen  och efter någon timme ropade Jimmy att det var dags att gippa in mot Fjällbacka.
Under den lätta länsen hade vi tappat på Firsten som nu låg nästan en sjömil före. Vi fortsatte att passera mindre båtar på vägen in i Fjällbackas skärgård. I Fjällbacka blev vi ikappseglade av Anna-Lena Elled och Jordan Danny Inkyov i en Formula 18, vi erbjöd dem lite risgrynsgröt och en kopp kaffe om de höll sig nära en stund men Anna-Lena försäkrade att snickersen hon just ätit skulle räcka, kanske skulle de pausat en stund istället för att ta slut i Strömstad?
Efter Fjällbacka håll vi oss inomskärs för att slippa vågorna och kunna segla lite lägre kurs. Vid gippen in mot Ulsholmen hade vi förseglat oss något och fick gena mellan grynnorna, lite spänning på morgonen. En grundkänning i 7 knop är inte så önskvärt, det brukar bli ett helgs jobb att spackla upp och få ordning på kölen efter en sådan manöver.

Överseglade oss vid Ulsholmen när vinden ökade, ny väg mellan stenarna.

In till Strömstad bar vi spinnakern längre än L-B och Per på  Firsten och när vi sedan satte genuareachern så var vi snart ikapp för att gå om efter rundningen.  Tyvärr fick de häng på våran häckvåg och låg kvar där ända tills de bytte till fock före rundningen av Tristeinarna. Vi gjorde ett fint byte till fock och höll dem bakom oss så när kryssen började kunde vi gasa på och långsamt lägga lite distans mellan oss. Nu började vi möta alla jagande båtar som kom i en aldrig sinande ström från Strömstad och man inser att halva racet är kvar. Vi bestämde oss för att inte slappna av utan att hålla oss vakna och ta alla möjligheter att komma ur strömmen  nära land och tjäna några meter.
När vi kom mot Fjällbacka seglade vi inre farleden och såg hur Firsten slog ut mot havet bakom oss, när vi igen kunde se horisonten söder om Fjällbacka så kunde vi inte se Firsten vi hade dock tagit in lite på paret Heldal i sin Hanson 31. Vi fortsatte att söka oss mot land och strömlä och seglade snart om Hanson 31an. När vi rundade vid Mjölksärs fyr slog Jimmy ett öga ut mot havet, där låg Firsten, helt nära. Döm om vår förvåning då vi trodde att vi hängt av dem och vi kunde inte förstå hur de kommit ikapp oss genom att segla ut i motströmmen i havet. Nu var klassvinsten borta. Men bara att bita ihop och försöka segla ikapp Smaragden som vi såg framför oss. En uppgift som visade sig omöjlig och vi blev dessutom omseglad av en trimaran på målrakan. I mål som tredje båt efter Sam Victorin och Jonas Fogde i Smaragd samt trimaranen. Några minuter efter oss kom Firsten och det var bara att gratulera till en bra segling. Det var riktigt kul att ha en jämn båt att ligga och köra mot och man får genast ett kvitto på om man gör rätt eller om man missar något så vi har L-B och Per att tacka för vår fina placering. Hans Oskarsson med pappa Karl-Melker som vi sett på banan tappade sin totalledning på den långa kryssen och snek in mellan oss och grabbarna i Firsten.

1 kommentar:

  1. Härligt skrivet Anders! Otroligt spännande läsning, en riktig rysare med lyckligt slut :) Gratttis i efterskott!!

    /Carina

    SvaraRadera