tisdag 7 juli 2015

Segla Göteborg open sea race!

En månad kvar. Klart att västkusten skall ha en havskappsegling eller är vi nöjda med att Volvo Ocean Race kommer förbi då och då?
Vi är med och kör med Lady Godiva och besättningen är peppad. Tidpunkten borde vara bra med fortfarande ljusa nätter och sommarvarmt vatten som ger en angenämare upplevelse. Sedan får man ju se vad vädret ställer upp med.
Just nu är 16 båtar anmälda enligt hemsidan här.

Här lite information som kom från GQSS nyligen.

GÖTEBORG OPEN SEA RACE
– Det är en häftig upplevelse att delta!

Fredag den 7 augusti kl 17 går startskottet för Göteborg Open Sea Race. Du har säkert följt Volvo Ocean Race och nu har du själv möjlighet att testa att kappsegla ute till havs. Tävlingen kommer att utgå ifrån Frihamnspiren som i dagarna är hemvist för Volvo Ocean Race village. Banan är 120 Nm med beräknad målgång på lördag eftermiddag, ett dygn senare. Bansträckningen kan komma att ändras både före och under tävlingen beroende på väder och vind. Tävlingsledningen hoppas i dagsläget på ca 15 deltagande båtar och ser fram emot en spännande kappsegling och lyckade kringarrangemang med trevlig samvaro.

Namnet är nytt men inte själva tävlingen. Den allra första gången den gick av stapeln var 2001, och arrangerades då av Göteborgs Havskappseglingsförbund under namnet Göteborg Offshore Race. Den gången gick starten från Stenpiren och banan, som var dubbelt så lång, gick via Läsö, Anholt, Middelsgrund, Fladens fyr och Trubaduren. Från 2004 övertog GKSS tävlingen och banan kortades till en 24-timmars segling som lades ut efter aktuella vindriktningar från år till år. I samband med firandet av klubbens 100-årsjubileum 2011 räckte dock inte tid och kraft till och tävlingen hamnade i malpåse.

Ett år som i år känns det angeläget och roligt att starta upp på nytt, och den här gången är det Göteborgs Quinnliga Segelsällskap som arrangerar.
Banan går via Hätteberget utanför Marstrand ner till Läsö Trindel, upp till Skagens rev med målgång i Långedrag, en bana som skall innehålla både kryss och läns. Detta ger möjligheter för alla båtar, oberoende av storlek och vikt, att vinna tid på taktiska manövrar, och därmed ha chansen till en bra placering. Gå in på GQSS.se för att anmäla er, där finner du också Notice of race etc

Det är en långsiktig satsning från GQSS sida. Vi hoppas bygga upp och öka intresset för tävlingen från år till år och ambitionen är att den i framtiden ska utgöra en del av ett SM, EM eller VM i segling här i Göteborg. Men redan i år har vi kontaktat våra nordiska grannar och gjorde en spontan insats på Faerder-tävlingen för att locka ner norrmännen till oss.

I linje med klubbens målsättning att öka intresset för havskappsegling bland kvinnor, hälsas kvinnliga besättningar extra varmt välkomna. Förutom de vanliga priserna kommer ett speciellt vandringspris även att delas ut till bästa kvinnliga team.

För mer information kontakta;
Carin Sjölander, ordförande i GQSS, 070-8209095, csjoland@telia.com eller Erik Norrström, Projektledare för GOR, 072-5252519, eriknorrstrom66@gmail.com.
Med vänliga hälsningar


Styrelsen Göteborgs Quinnliga Segelsällskap

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar