lördag 25 augusti 2018

3 race- 3 vinster!

Målgången på Hermanö runt, line honors för Lady Godiva Sail Racing Team
I slutet av juli fick vi levernas av två nya segel av North Sails. Vi behövde uppdatera segelgarderoben för medium vindregistret och jag var inte helt nöjd med fockens form. Vi fick chansen att köra sea trial på den nya 3Di RAW blandningen 360 med polyester/aramid. Från Hermanö runt har det varit bra tillfällen att testa dessa två segel och efter sässongen skall vi se hur de klarar vårt kappseglande. Resultaten kan vi ju inte klaga på.
Den nya 3Di RAW 360 focken

Den nya 3Di RAW 360 genuan.
Hermanö runt startade i vackert väder med en vindprognos på 7m/s som långsamt skulle öka till upp mot 10m/s fram till målgången som var beräknad till 16:30. Vid starten var den nya genuan rätta segelvalet och att ha genua när det skall halvvindas mot Hermanö ränna är en fördel. Vi skulle segla banan motsols med Hermanö ränna först. 
Christer Thorsson tog denna bilden när vi gick om dem på Gamler 38an på väg ut från Hälleviksstarnd.

När vi rundat bojen utanför Käringön kunde vi sätta spinnaker en stund. Vi hade X332 X3M och X-99 Xstream bredvid oss över oss 3 kommer Thomas Dahl i sin Melges24 forsande. Vi 4 seglar genom Hermanö ränna och vi lyckas gå om Melges24 när vi går i lä bakom Gullholmen. I sundet ut mot Hättan blir det snabbt ganska grov sjö och vi går en lång styrbordsbog ända tills vi siktar bojen som skall rundas väster om Hermanö huvud. Ett babordsslag i några minuter och vi är framme vid bojen. Vi såg en mindre båt runda en bra bit före övriga och vi rundar bara någon minut efter den grupp av båtar som är i topp. Vi seglar om dem och jagar nu den lilla båten vi ser bort mot Måseskär.


Vid Måseskär är det spinnakersättning och vi jagar den mindre Chess med Martin Ekhed som leder. Avståndet är fortfarande stort och vi seglar djupt och fort och får några tuffa pendlingar mot lovart som kräver en hel del kraft i rorkulten men inte är några problem att häva. Vi lägger en gipp som bär perfekt mot märket och ser att Chessen tar ner sin spinnaker lite tidigt. Vi pushar med spinnakern ända fram till pricken och gör en bra rundning. Jakten börjar. Precis före ostpricken vid Käringön är vi ikapp och går om när vi skotar hem och tar kurs mot mål ökar avståndet sanbbt bakåt mot chessen. Vinsen är i hamn med målgångstid 16:21:36.

Regnet kom till slut till sommaren 2018, under GOR
Göteborg Open Sea race var nästa race i planeringen med start fredag kväll och en sväng på Kattegatt och Skagerack. Nu lovade dock väderleksutsikterna en sommarstorm till frededagen och prognosen såg inget vidare ut inför starten. Starten skjöts på till 21:00 men när det var 40 minuter till start och vinden fortfarande var för stark för att jag skulle känna mig bekväm med att ta ut båt och besättning för en nattsegling till Fredriksshamn. Tävlingsledningen kallade alla skeppare för ett möte och vi beslutade gemensamt att skjuta på starten till lördag morgon kl 06:00. Något alla var nöjda med. Peter har skrivit om seglingenblur.se. Vi fick våran andra seger mycket tack vare en bra start och att vi låg rätt till när första regnbyn kom vilket gjorde att vi kom runt Trubaduren med de snabbaste båtarna innan vinden dog igen. Bra segelbyte innan Hätteberget till fock och till sist fick vi ett vrid mot Trubaduren på återseglingen som vi drog ifrån La Primera med 15 minuter på.


Tjörn runt vinnare för andra året i rad på coastal banan. 2017 tyckte vi var ett tufft år men i år var det rikligt med vind och nästan som när vi vann 2004 med Lady Godiva. Speciellt kryssen från Åstol till Hätteberget var blöt med med vågor som man seglade rakt igenom och vattnet rann rakt igenom seglarstället från halsen till stövlarna, även för rorsman.
Vinnarna Joachim Keim, Anders Dahlsjö, Emma Sundén, Mikael Wassmur, Thomas Hansson-Mild, Jens Svanvik (skymd), Carina Arvidsson och Henrik Persson. För andra året i rad.
RaceQ loggade 43 slag från start till Hätteberget. Här kan man se racet i efterhand. Vi kör coastal  start 9:10.

Lady Godiva först i klassen mot Tjörn bron. Foto: Per-Magnus Bäckman
Under Tjörnbron Foto: Search Magazine

Vi leder klassen mellan Böttö och Tjörn. Foto: Per-Magnus Bäckman
Det som de flesta kommer minnas av årets Tjörn runt är den undanvind vi fick från Hätteberget och norrut mot Härön. Vi satte spinnaker och slog ut revet sedan gick det undan. Filmen nedan är medans vi slog ut revet och när det var klar ökade nog farten ytterligare tre knop. Vi lade in vår loggfil i www.sailingrecord.com som analyserade vårt spår och anger att vi snittade 14,02 knop över 500m och Nexus instrumentet hade en maxnotering på 18 knops båtfart, helt fantastiskt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar