måndag 5 juli 2010

Bohusracet, intensivt och jämt!

Nu har jag hunnit ikapp med sömnen efter Bohusracet. Jag har inte varit med på en enda after sail ännu iår. Denna gången stod pappa och vännen Jens Svanvik och väntade på bryggan i Smögen. Pappa ville lämna hamn så fort som möjligt så det blev lite ärtsoppa en duch och sen ut på havet igen förmin del. Martin hade planerat att dra till Oslo för att träna med Björn Hansen inför Stena match cup. Nåja de lät mig iallafall sova och när vinden dog ut efter att fronten drog över startades motorn och jag föll i djup sömn. Vaknade först när de lade till vid Källö för att tanka. Nu till tävlingen.

Med väderprognosen som sade lätta sydliga vindar och mer vind från syd när vi väl kom längre ut mot Hätteberget, visste vi att vi skulle få det tungt i början men att vi väl ute i havet skulle vinden öka och vi skulle kunna kämpa oss tillbaks i racet. Det blev precis så. Jag ser på rundningsrapporterna och då rundar vi på plats 30 vid Hätteberget, 21 i Fjällbacka, 16 i Strömstad, 16 vid Tresteinene, 13 vid Ulsholms Kalv kl, 9 vid Mjölkskär och slutligen 10a i mål.
Det var Sam Victorin och Jonas Fogde i en smaragd som vi tappade på sista biten. Vi seglade med fock vilket inte var snabbast men med alla slag så bedömde vi att det var bättre. Kanske var vi trötta. Vi tappar en del i byten då jag har hakar på förseglen så det blir någon minut utan försegel i bytet och det tar tid att segla in det tappet.
Vi rundade Hätteberget ihop med Salona 37an och Bavaria 38Matchen Draklunne. Vi seglade hyfsat jämt med dem Martin Nilsson och Johan Mossberg gick några grader lägre än oss och Draklunne och de måste ha gippat 20-30 min före oss och då hamnat i bättre ström för på morgonen var de minst 3 nm före oss. Vi överseglade oss något. Jag kollade navet och då var det 4h bb och 1 h stb. Gott om tid Martin fick ett par timmar vila och när jag kollade navet igen var vi redan på layline, efter 2 h. Vi gippade, och prickade inloppet mot Fjällbacka bra. Men tydligen hade det varit bättre att gippa tidigt.


Vår gipp mot Fjällbacka.

I Fjällbacka tog vi ner spinnakern för tidigt. Vi hade aldrig provat vår nya socka på spinnakern och med risk för strul valde jag att göra det när det fanns plats tillräckligt för strul. Det kändes som att vi seglade pinsamt långsamt under lång tid och båtarna som seglade in med oss drog iväg. Skit, upp med nylonet igen, dåblev det givetvis för brant och vi tvingades flagga spinnakern under någon halvminut, fan. Det här måste vi göra bättre var vår slutsats. Såg Peter Gustavssons vägval här. Friskt vågat. Jag gillar igentligen inte att ligga och snika när jag inte känner till området och lita på plottern. Men när vi seglade norrut blev det tydligt hur lönsamt det var att komma ur strömmen så det blev en del snikande ändå.

Lite tveksamma vägval söder om Hamburgsund.

Söder om Ulsholm kalv Kl missade jag i navet, satt och planerade framåt. Då var det riktigt nära att det small.

Vid Mjölksär borde vi nog ha bytt till genuan men vinden hade kommit och gått så vi trodde det skulle öka igen. Från kosteröarna och söderut hade vi bra matchning av Lars-Erik Granqvist och Jan Karlsson i en CR360 som vi gick väldigt lika med. Vi drog lite när vinden ökade men fick en lucka vid vårat vägval syd Hamburgsund.

Till slut en kul tävling med mycket navigering. Tur att det var fint väder det kan nog bli lite mer händelserikt om det blir lite mer på gränsen och kanske spinnaker in mot Ulsholms kalv. Min uppfattning är att båtarna i toppen seglar på en mycket hög nivå med bra koll på sin utrustning så det är en rikig prestation att vinna. Men alla som fölföljer har nog lärt sig en hel del om sina båtar och sina egna gränser. Stort grattis till alla fölföljare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar