måndag 15 februari 2016

Dominant 105, Vindlycka på blocket.

Dan Ekström, som verkar ha full koll på alla Edwarsson ritade båtar. Tipsade om att det finns en Dominant 105 till salu på blocket.


 Annonsen finns på denna länken: http://www.blocket.se/vi/65083470.htm

Jag har bara sett bilderna och Vindlycka SWE-5 ser ut att vara i fint skick. Antagligen bättre än Lady Godiva. Frågan är om hon kan bli lika snabb. Vad jag Kan se av bilderna är förlängningen fint gjord och har hållt en bättre vattenlinjekurva än vad vi lyckades med. Lady Godiva fick lite av en IOR snörpning i vattenlinjen där förlängningen börjar. Man har dessutom behållit slaget i centrumlinjen, något vi gick ifrån. Rodret har en öppen spalt mot skrovet akter om hjärtstocken. Vi har gjort det minimalt så att det tar i skrovet vid strax under 90 graders roderutslag.
Riggen är enkel spridare och antagligen en kraftigare och tyngre profil än vad Lady Godiva har. Men antagligen samma segelmått.
 Inredningsmässigt ser det ut att vara fin kvalitet på bygget som nog är olik på varje båt. Vikten står att den väger 6,8 ton lite mer än Lady Godiva som jag räknat fram till 6,5 ton. Vägning för SRS står på listan för att få lite mer opimerat SRS-tal. Kanske kan jag få till det i år. Love Mangs har angett ett pris på blocket på 590,000kr. Det verkar mycket för en 35 år gammal båt, men om man ser att man får ge >3ggr så mycket för en ny eller nästan ny båt i samma storlek och då är den inte snabbare, iallafall inte med de innerutrymmena. Så är det kanske inte så illa.
Det hade varit roligt att se en annan 105a på kappseglingsbanan 2016!

Jag samlade lite info om Dominant 105 här.

1 kommentar:

  1. Hej! Ägde båten mellan 1990-2006. Hittade plugg från en farr 40 som som jag med smärre ändringar byggde byggde på aktern samt nytt roder från samma båt, riggen är omega 42 med backstag och kortare bom skylight över matbordet monterades, lackade om båten, bytte motor till med segelbåtsdrev. Lättsrglad.

    SvaraRadera