fredag 5 oktober 2018

Köl och bottenstockar.

Detta är andra inlägget i serien om renoveringen som skedde vintern 2017/2018 av Lady Godiva. Om däcksrenoveringen kan man läsa här.
Efter däcket så var det dax att sätta igång under däck. Mycket av inredningen var nedrivet för att komma åt beslag och skotskenor, motorn och hela bänken runt pentryt var utriven. Tanken var att förstärka botten i samband med att ny motor skulle installeras. Men varför inte gå hela vägen och göra bottenstockar över hela kölsträckningen. 
Anledningen till förstärkningarna var att botten rörde sig mycket upp och ner vid segling i vågor vilket fick inredningen att glipa då den är byggd mot durken. Ett mycket bra sätt att ta upp energin vid en grundstötning men inte lika roligt när man vill ha en styv båt.


Alla 8 kölbultar lossas för att slipa fram glasfibret för laminering.
Kölbultarna av 316 SS av 3/4" lossades för slipning av kölsvinet och då lossade även kölen. Det var inte planerat utan något vi talat om att göra kommande vinter. Nu skulle det dock inte bli tätt om vi bara drog bultarna igen. Bara att övertala Erik på Kullaviks båtavarv att få tid att assistera med några extra lyft för att få limmat fast kölen också.
Mallar för bottenstockarna ritades av på vår ply av dyvinicell och glasfiber som vi tillverkat.
 7 nya bottenstockar fördelades från motorbädden och fram till mast bottenstocken som suttit i sedan 2012.
En grov jämning av bottenstockarna innan de sattes fast med galsfiberspackel i båten.
 Dealen var att jag med mina gastar skulle göra grundjobbet med slipning, tillpassning, fastsättning, radier och puts samt skära upp alla glasfibermattor och så skulle Kullaviks båtvarv göra lamineringen. Jag började känna att det var mycket jobb men gastarna var med och jobbade hårt.


Klart för laminering.
När jag satte bottenstockarna i glasfiberspackel så blandade jag 500g i taget och det gick nog åt 300-400g per bottenstock. Efter härdning var nästa moment att slipa dyvinicellen så att det var runda fina kanter, därefter spackla radier runt alla stockarna så att laminatet kan böja sig fint. Jag misslyckades lite med blandningen men med lite extra värma så härdade radierna tillslut.
Laminering påbörjad 8 lager med 600g huggen matta.
 Det tog 2 man en heldag att laminera de 8 lagren. Först 4 lager sedan en runda till, efter det sista lagret lades det på ett skikt med topcoat innan man slipade av det för en jämn yta.
Jag valde att göra bottenstockarna till durkhöjd för att få lite höjd på dem. Nu kommer alla durkskivor behöva passas in mellan bottenstockarna. Det blev ett jobb som Mikael sedan fick sätta händerna i.
Det blev Emmas uppgift att måla på topcoat över kölsvinet.
Den nya motorbädden styvar också upp botten. Skottet över bädden är även den nu nerlaminerad i botten. Förut stod den bara mot botten. Totalt har vi lagt i ca 80kg glasfiber i botten av båten.

Motorbädd och akterskott är också en del av förstärkningen.
Som synes på bilden ovan fattas en vital del i båten, motorn. Det blir nästa artikel i serien om renoveringen.
Efter att bottenstockarna var laminerade åkte vi ut på gården. Vi täckte båten för att ta en paus i några veckor. I mars var vi igång igen och det aktre skottet gjordes klart och laminerades utomhus. Sedan var det dax att göra om kölinfästningen. Kullaviks båtvarv lyfte av båten från kölen och pallade upp den.
Lady Godiva utan köl för försa gången sedan 1981 då den monterades.
Kölen satt ju inte fast så inga problem att få loss den.. Det var till och med målat med bottenfärg på ovansidan av kölsulan så det hjälpte nog till att få sikaflexen att släppa. Kölsulan blev blästrad och epoxyprimad av Bläsermäster. Vi rensade kölfickan i skrovet som hade mycket spackel i hörnen som spruckigt. Jag slipa bort allt spackel tills jag kom in i friskt glasfiber. I varje hörn lade jag sedan in 5mm eller 5 lager med 600gram huggen matta för att ersätta bortslipat spackel.
Rensning av kölfickan före laminering.


Kölen lossade lätt när den var målad med bottenfärg.


Så kom dagen då det var planerat att sätta tillbaks kölen på båten. 3 burkar med NM elastisk epoxy blandades och fördelades över kölsulan med en extra rygg på mitten. Erik var med och styrde in trucken och med hjälp av ett par styrstavar fick vi styrt in skrovet över kölen och kunde börja dra i kölbultarna.
Anders och Simon Nordin lägger på epoxy på kölsulan.
Denna del av kölen kommer inte visas på länge.


När kölen skruvats fast lyfte vi båten och ställde den i vagnen. Där fick vi efter att moment dragits på kölbultarna lägga bra tryck på aktre stöttorna för att inte epoxy skulle tränga ut i akterkant av kölen. Nu lämnade båten så att epoxyn fick härda ett dygn.
Det tog flera dygn innan den elastiska epoxyn var lättslipad. Efter slipning lades ytterligare elastiskt spackel på för att jämna av ytan mellan skrov och köl. Här är det som vanligt möjligt att slipa och spackla flera gånger men vi fuskade och lade lite finspackel i de sista groparna innan vi målade med VC Tar2 i två lager. Lite vattenslipning på det och resten av botten innan det var tid för bottenmålning med VC17m.
Resultatet vid sjösättningen den 17 maj.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar