måndag 4 februari 2019

Tjörn runt 2018, filmen.

Nu så här när båtmässan just pågår så vad passar bättre än att visa en film från Lady Godiva när vi vinner Tjörn runt, coastal banan.


För er som missade Tjörn runt tidningen på båtmässan där vi skrivit om vårat race kommer här en version.
Vi gjorde under vinter 2017-18 en stor renovering där vi lade ner nära 1000 timmars jobb på Lady Godiva och ordnade allt från lös köl till däck och motorbyte. Då var alla i besättningen med och hjälpte till.
Vi lyckades med att ta hem segern först på Hermanö runt, sedan på Göteborg Open sea Race och viktigast på Tjörn runts coastal bana. Vi tog segern för andra året i rad och i år fick man kämpa för den i de friska vindarna som nådde kulingstyrka i byarna utanför Pater Noster. Vi lyckades med en bra start ungefär mitt på startlinjen och var första båt i startgruppen att passera under Tjörn bron. Det är klart en fördel att komma loss på det viset och man slipper slåss om fri vind med konkurenter och kan välja hur man skall segla utan att behöva ta hänsyn till framförvarande båtar. Vi kom givetvis ganska snart ikapp båtar från startgruppen före oss som man ibland för lite matcher med men största matchen hade vi mot norska X382an med Eirik Brekke som skeppare som gick om oss utanför Vallhamn och sedan ryckte något på vägen upp mot Dyrön. 
Vi tog in ett rev i storen innanför Dyrön där vinden var över 12m/s, det var fortfarande ok att segla men skulle bli för mycket utanför Åstol och då går det enklare att ta revet innan vågorna börjar göra det besvärligt. Vi gick mellan St Dyrön och Åstol som förra året och seglade mot Marstrand och gick nära Skallens fyr, här gick de flesta vidare rakt ut mot Hätteberget som nu låg rätt i fören. Vi valde dock ytterligare en styrbordsbog förbi Kopparnaglarna innan vi slog ut mot Hätteberget. Enligt prognosen skulle det vara nordgående ström med en styrka på över 1 knop då ansåg vi att det var bättre att översegla sig något än att behöva segla söderöver mot strömmen ute vid Hätteberget. Det blev en tuff bog ut mot fyrtornet med sjöar som gick över däck från för till akter och blötte ner hela besättningen ända ner i stövlarna, även rorsman. Vi kunde använda vår position till att segla snabbt och effektivt genom sjön och seglade om Xp38an Blues strax före rundningen då var vi bara båtlängder bakom vår norska sparringpartner X382an. 
Kursen var för brant för att sätta spinnaker på bogen mot Dynan. Vi började jobba med att slå ut revet men beslutade att vänta med det tills vi fallit av vid Dynan. Där satte vi spinnakern först av 3 båtar och kunde dra ifrån X382an. När revet var utslaget började båten riktigt ta fart och vi satte ett nytt fartrekord på 18knop och snittade över 14 knop över 500m. Vår kurs var dock lite hög för att gå rakt in mot Räbbehuvud och jag försökte segla en lägre kurs. Lite övermodig hamnade vi lite väl lågt och vi var inte långt ifrån en kinesgipp (broach åt lå) men lyckades häva det. Vi fick problem med spinnakerbommen som lossade i ytterändän strax före gipp och jag beordrade spinnaker ner och fock upp. Vi seglade så och gjorde tre gippar innan vi fick upp spinnakern igen på kurs mot Vannholmen vid elledningen där vi åter tog ner för att göra en sista sättning mellan Björnshuvudet och Kälkerön. Hela Stigfjorden gjordes i farter runt 10 knop och vi hade nog alla en känsla av att detta gått riktigt bra när vi korsade mållinjen.

Jag frågade besättningen vad som var deras bästa minnen från årets Tjörn runt och här är några kommentarer:

När vi seglade om Blues i jorden sjö på bogen ut mot Hätteberget.

Dragracet mellan Hätteberget och Dynan

Spinnakerbogen när vi slog fartrekord. Jolle känslan och alla fullt koncentrerade på fart

Hur nära vi var en kinesgipp på undanvinden från Dynan.

Det är ett härligt gäng jag har ombord och vi har seglat ihop sedan 2012, det betyder något när förhållandena är tuffa som under 2018 års Tjörn runt.

Följande seglade ombord på Tjörn runt 2018: Mikael Wassmur -fördäck, Joachim Keim -mast, Emma Sundén -pit, Henrik Persson -trim, Carina Arvidsson -stortrim, Jens Svanvik -nav, Thomas Hansson Mild -taktik och jag själv som håller i rorkulten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar