söndag 27 oktober 2019

GQSS Göteborg Open Sea Race 2019

Efter en välbehövlig juli semester där familjen Dahlsjö seglade en liten runda Lerkil-Läsö-Skagen-Rörö-Yttre Tislarna-Lerkil på 11 dagar och en tur med ägarna Bengt-Göran och Eva ToR Hättan var tävlingsprogrammet. GOR, Tjörn runt samt ÖSR. Inte så mycket men Anders och Henrik hade planerat in Stockholm archipelago raid samt F18 SM/NM som också tar en del tid.
Augusti blev en blåsig månad, i vart fall varje gång vi skulle tävla eller onsdagsträna. Jag skall sammanfatta seglingarna lite kort.

Dagen för starten av GOR var en fantastisk sommardag med sol värme och svaga vindar men en front med regn och kraftiga sydostliga vindar väntades under natten. Starten, seglingen ut från Göteborg och seglingen över till Skagen rev blev något att minnas.

Starten har gått och vi sätter spinnakern
Hornet på spinnakern lossnade från skotet vid sättning.Förberedande rutten visar en tuff bidevind mot kummelbanke.


En ganska kort tid med vindar runt 30 knop. Vårt spår över till Skagen, vi var ca 30min snabbare än förutspått.

Joachim filmade lite tidigt på vägen över mot Skagen då det var myssegling. Vi satte sedan spinnaker och låg runt 10knop på loggen vi såg då hur vi tjänade bäring på våra konkurenter i lä, längre norrut.
Vi var andra båt att runda märket vid Skagen rev efter Progressiva. Vi började med fock och full stor men tog snart ett rev. Vi seglade för styrbord österut i ca 1 h så att vi kom ur den värsta strömmen innan vi slog söderut.

Rundning av Skaen rev och slaget mot syd.
Efter ett tag bytte vi till HWJ, hårdvindsfocken då vinden låg stadigt över 25 knop. Vi gjorde slag till styrbord och behövde ta ett andra rev när vinden nu låg stadigt över 30knop med vindbyar i 30 höga. Vi slog söderut igen då vi inte ville komma ut i strömmen som skulle vara stark mot norr. Vinden var väldigt byig och iland var regnet kraftigre. Här en snutt från inte så mysig segling.


Hela kryssen mot Kummelbanke

 När ljuset kom så vi kunde se så såg vi att storen lossat i toppen från masten och hängde nu i nästa lattbeslag, ingen större fara men när även det beslaget släppte så började det se lite dåligt ut när vi gick hårt i sjöarna. Jag beslutade att vi skulle ta ner storen för att inte riskera något. Att segla på bara HWJ i motström och motvind som dessutom börjat mojna gick inte fort. Vi sade att vi får runda Kummelbanke och sedan avgöra hur vi skulle göra. Vi visste inte då att alla andra utom Progressiva brutit men eftersom ingen var i sikte så anade vi det nog.
Vi tar ner storen norr Läsö trindel och seglar på bara HWJ.
Slutligen når vi Kummelbank och fick passera märket ordentligt innan vi kunde slå för att runda det. 
Kummelbank med nära 3 knop nordlig ström.
Vi satte kurs norrut mot Hätteberget och började titta på reparationen av storseglet. Vi kunde hissa storen hjälpligt om vi ville men beslöt att abryta kappseglingen och sätta kurs mot Trubaduren. Vi meddelade tävlingsledningen om vårt beslut och gick in genom snobbrännan för att sedan köra motor hem till Lerkil. Vi hann med att åka till prisutdelningen och få i oss lite goda hamburgare.
Lite mosiga efter ett dygn på havet Henrik och Emma saknas på bilden.
Nästa är kommer GOR att starta den 4 juli med lite annan bansträckning, vi kommer tillbaks och ser fram imot lite stabilare väder, ljusa nätter och hård konkurens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar