fredag 1 november 2019

Tjörn runt 2019, ännu ett blåsigt race.

Bra tryck i Kyrkesund, det värsta är över.
Veckan efter GOR seglade vi Tjörn runt. Lady Godiva hade just torkat ur från den seglingen.Vi har ju två totalsegrar på Coastal banan från 2017 och 2018 att försvara. Vi såg på anmälningsläget att det såg skralt ut med deltagandet och när anmälningstiden nästan var slut var det knappt 30 båtar på coastal banan. Så när Hans Johansson på XP38a Blues ringde och ville påverka oss att byt bana till Classic var jag inte helt förvånad. Han ringde när Henrik och jag skulle ut och träna f18 och trots att vi nu skulle få tuffare att försvara vår vinst var jag inte svårövertalad. Jag ville ju dock rådfråga med besättningen. De var klart med på noterna och ingen skulle var riktigt nöjd med en framskjuten placering i ett fält med så få deltagare. Jag hade nog förväntat mig att det skulle vara tävlingsledningen som kom med ett sådant här förslag men nu vad det Hans som tog tag i det och med sjunkade deltagarantal skulle jag bli förvånad om vi får segla den långa banan igen på Tjörn runt. Att som i år segla närmaste vägen runt Tjörn gör att man måste välja säkerhet framför seglingskunnande, felmarginalerna krymper med båtstorleken och man har inte råd med misstag som en kinesgipp eller uppskärning vid fel tillfälle, det kan bli dyrt. Hans och Vinngroup tog fram en fin film om årets Tjörn runt.


Nu till våran segling. Vi går alltid ut och rekar runt Tjörnbron hur strömmen går och vi konstaterade att det var motström ut under broarna, prognosen var att strömmen skulle vända ungefär vid tiden för våran start. Vår bedömning var att strömmen inte skulle vara en faktor för vägvalet. Vinden låg på sydost och skulle vrida något mot sydsydost och senare när vi var förbi Kyrkesund till syd. Det betyder sträckbog hela Hakefjorden till Dyrön och utmaning låg i vilken sida av L Brattön man skulle välja och vi kunde även tänka oss att gå under Källöbron om vi hade sträckt upp genom sundet från starten.
Regnet strilade ner redan när vi lämnade kajen och skulle fortsätta i stort sätt oavbrutet hela seglingen. Det var klar fördel att starta för babord uppe vid Stenungsön men det var vi ju inte ensamma om att inse. Vi valde en start för styrbord ca 100m ner på linjen och vi kunde slå över till babord ca 10s före start och kom då fint ut med Magnus Lundberg med Dynamic35 i lä.


Vi sträckte inte upp i Källösund utan det blev under Tjörnbron. Vi startade med fock och ibland var vi rejält underriggade och gled ner akter om Dynamic 35 men efter det ända slaget till styrbord kunde vi lägga nästa slag framför Dynamicen och hade ett bra läge att segla som vi själva ville.

Enda slaget till styrbord norr L Brattön samt vår rekrunda.
Nu var det bara att ligga och jobba fart, vinden ökade men sjunk igen för att vara ner till 13knop vid Wallhamn och vi kände igen att vi var underriggde men vinden fanns längre ut.

Hakefjorden en lång speedrun.
Uppe vid L Dyrön började det bli rejält byigt och en del båtar tog in rev, andra slog ut reven, lite olika taktik. Vi fick jobba rejält med trim och luftade och skotade hem innan vi kom ut i den krabba sjön och vinden.


När vi kommit runt Tjörnekalv och föll av mot Klädesholmen blev seglingen lite angenämare med bra fart men var skulle vi våga sätta spinnakern? Det blev inte före Klädesholmen där vi fick uppmuntran av åskådarna.

Vi var på utsidan av Tjörn precis när vinden nådde max.

Vi seglade inte genom djävulshålet utan öster om som var en hårig upplevelse då vi seglade negativt och hade tappat tailändan på backstaget som runnit ut akteröver och kunde alltså inte gippa.
spåret i Expedition
Vi blev här ikappseglade av Lundberg i Dynmicen som gått genom djävulshålet och hade dem precis i häcken på oss och när vi gick ut i havet drog de upp i lovart och gick om oss. Ingen större fara då vi nu skulle ut i vågorna och en gipp var nödvändig för att komma ner mot Kyrkesund Vi hade vindar upp till 39knop och loggade över 12 knop så det var inget snack om spinnaker. Jag beslutade till och med att vi skulle kovända istället för att gippa. Manövern gick fint och säkert och vi surfade nu vidare in mot Kyrkesund. Allt var klart för spinnakersättning men det kom sådana rökare att jag inte tordes ge ordern och vi hade bra fart som syns på första bilden. När vi äntligen gippat oss igenom Kyrkesund vågade vi sätta spinnaker och gick då om Dynamicen igen.

Bildbeviset, spinnakern var upp Foto: Sjöräddningen
Sedan skulle ju spinnakern ner och då satte sig fallet i avlastaren, Emma löste problemet men land kom snabbt närmare och jag han med att bli lite svettig. Vi fick inte riktigt utdelning av vår spinnakerrepa utan fastnade bakom Olle Langelius i First 40,7 som syns på bilden ovan. Till slut kom vi om och med Magnus Lundberg i hård fight, de satte sig på vår häckvåg och låg där hela vägen till mål. Innan Hälsö kom Thomas Dahl i Melges 24 planandes och seglade om oss, de skall vi hålla bakom oss så nu hade vi sällskap av två båtar som låg bättre till på omräknad tid än oss och vi var alla i startgrupp 4. Äntligen mål och vi kände att vi hade gjort bra ifrån oss under rådande förhållanden men att vi var 3a i gruppen, får se vad det räcker till? Väl i Stenungsund hörd vi först att en Sonar seglad av Joachim Stadig från startgrupp 6 tog våran 3e plats och senare kom även totalvinnaren Magnus Lindvall i en 606 imål från startgrupp 7. Väl seglat och roligt när mindre båtar tar totalsegern. Resultaten på STSS och Tjörn runts hemsida.
Joachim Keim var flink och multitaskade med filmklippen från båten. Han gjorde även intervju med mig före och efter racet.

Och ett stort tack till Hans Johansson som övertalade oss till classic banan så att vi slapp segla ut till Hätteberget i vädret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar