söndag 24 oktober 2010

2010 Resultat och sammanfattning

Pater Noster race 3a
Watski Skagerrack twostar 1a
Bohusracet 4a
Hermanö runt 17de
Express SM 4a
Gothenburg offshore race 1a
Mästarnas mästare 2a

Sensommaren 2009 beslutade jag och Martin oss för att köra en satsning på Doublehanded segling med min båt under 2010. Den första planeringen var Watski Skagerrack two star, Gotland runt (doublehanded) och Göteborg offshore race doublehanded. Vi ville köra GOR 2009 som test för att se hur båten och utrustningen fungerade, tyvärr ställdes GOR -09 in p.g.a för få deltagare. Så vår första doublehandedtävling skulle komma att bli Watski Skagerrack twostar. Under våren växte Bohusracet fram som en bra doublehandedsegling med över 150 anmälda båtar och då Gotland runt så ut att ha svårt att få ihop ett större startfält av doublehandedbåtar. Valde vi att välja Bohusracet iställat. Att köra bägge var logistiskt omöjligt. 3 dagar från mål till start av Gotland runt.
För att segla Watski Skagerrack twostar som seglas i norge krävdes Norskt LYS mätbrev på båten. Det visade sig vara bevärligare att få utfärdat än väntat. Jag började ansöka i april och fick tillsist jaga NORLYS sista veckan före start av Watski Skagerrack Twostar. Det slutade med att vi fick samma tal som på vårat svenska mätbrev!
Jag och Martin seglade upp båten till norge i början av juni och tog det som träning, vår enda doublehandedträning. Så när starten gick vid Hankö var det skönt att se att vi lämnade våra konkurenter i kölvattnet som vi borde, då vi var snabbaste båten i gruppen. Berättelsen om racet finns på bloggen.
Vi var så nära att vara första båt imål även i Hankö men blev omseglade sista biten mot mål. Men vinst i klassen och en 5e plats totalt var ett godkänt resultat. Nu var det två veckor till Bohusracet. Jag åkte hem och jobbade medans Martin åkte till Portugal och seglade World Matchracing tour.


Bohusracet blev en annan typ av segling med till en början lättvind och kryss innanför Orust och Tjörn ut mot Marstrand. Senare på natten kom det vind och det blev spinnaker norrut hela vägen till Tre Steinen i norge. Där vände vi och fick kryssa hela vägen tillbaks till Smögen och målgång. Detta race var på kusten och när vi kryssade i motströms gällde det att segla in bakom alla kobbar och skär för att hitta strömlä. Vi låg lite dåligt till när vi rundade Hätteberget vid Marstrand och seglade sedan upp oss för att hamna på en 4de plats i klassen och 10a totalt. Berättelse
om racet här.

Nu var nästa doublehanded segling Göteborg offshore race i mitten av augusti och Martin varnade tidigt för att han ev. skulle vara och segla med Groupama VOR-team. Vilket jag givetvis uppmuntrade, men det krävde ju en ersättare för Martin. Det blev Jimmy Hellberg, en vän och seglare från ERT som själv körde Watski Baltic twostar med sin båt 2010. Tyvärr uteblev den stora skaran Doublehandedbåtar till Gor och av 7 anmälda kom bara 5 till start. Dessutom bröt en båt efter några timmar p.g.a tekniska problem. Vi ledde dock flottan som långsammaste båt fram till att vi tappade dem i mörkret. Vi kom dock i mål som andra båt och vann omräknat, så igen ett godkänt resultat. Här är berättelsen.

Förutom dessa doublehanded regattor har jag med båten deltagit på Pater Noster race där vi blev 3a och Hermanö runt där vi inte lyckades placera oss utan slutade på en 17de plats.

I år har jag även seglat Express med SM i Marstrand som mål. SM seglades sista veckan i juli och vi placerade oss efter lite svajiga resultat på en 4de plats av 54 båtar. Några fina bilder från vårt sista race (som vi spikade) här.

Under hösten 2010 har jag blivit vald till Ledstjärna i Offshore Youth Challenge och vi får se hur det utvecklar sig de närmsta åren.

Alla svenska mästare under året möttes i Mästarnas mästare i Båstad i oktober. Jag seglade med Jimmy Hellberg och Oscar Angervall. Jimmy vann SM i Int. Onemeter. Vi slutade på en respektabel 2a plats efter en rafflande finalsegling där vi förlorade på målfoto med 5 ynka cm.
Läs Jimmys rapport på http://samst.se/?p=618.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar