lördag 8 juli 2017

Lady Godiva Sail Racing Teams ÅF Offshore Race 2017

2a i klass SRS B och 16de på totallistan. Ett resultat vi såklart är nöjda med och vid sista rundningen vid Almagrundet ledde vi klassen med nästan 10 minuter och låg 3a på totalen men sedan blev det lätta vindar i övergången till ett annat vädersystem och vi fick segla imål i mycket lätta vindar.
Race day vid Skeppsholmen.
Alla resultat finns här.

På Live sändningarna kan man se våran start 1h 20 minuter in på denna feed.

Starten på söndag kl 12:00 var i lätta vindar. Någon halvtimme före vår start så hade sjöbrisen börjat komma med svaga vindar men tillräckligt för att få till bra startförfaranden. Vi fick till en riktigt bra lästart och det var  vad vi ville för att hålla vänsterkanten där det låg mer vind. Vi slog vid banbegränsningen och behövde begära plats för Mithril men sedan gick vi före resten av fältet. Vi höll oss utmed vänsterkanten och Djurgården utan att göra för många slag och det tog ett bra tag innan båtarna i vår start fick kontakt med oss. Vid Lidingö kändes det som att det var jämt mellan sidorna och vi kunde dra ut slagen mellan stränderna. Vid ön ST Höggarn väst om Lidingö dog vinden ut och det kom en kort körare från syd som dog igen för att komma tillbaks från ost igen. Här blev vi passerade av CQS men de låg och seglade utmed Ormingelandet och var inte i närheten av oss.
Starten och ut förbi Lidingö, vår träning på lördagen syns med.
Vi blir passerade av ytterligare några båtar från big boat klassen bl.a Ladykiller men även båtar från SRSA med bl.a Northside som vi korsade några slag med. Vinden vred nu ganska kraftigt höger och vi tog oss snabbt till Södernäs där det blev spinnakersättning. På Solöfjärden var vinden lite stökig med stora hål och vindskift och vi lyckades med att få spinnakern runt förstaget, den var längesedan. Snabbt ner med den och upp igen och strax var vi ikapp de båtar vi tappat då de fastnade i nästa vindhål.
Skönt att få lite spinnakergång i allt kryssande. Foto: Mikael W
I Oxdjupet låg vi och seglade platt utmed Rindö sidan, känns som att vi kom igenom smidigt där. Fortsatt lite puffig vind men med mer tryck nu och vi rev spinnakern vid Tisterön. Nu började en lång kryss på Saxarfjärden.
Kryssande förbi norra Värmdö i lätta vindar, vi höll oss ifrån Värmdö landet. Spinnaker genom Oxdjupet

Kryss över Saxarfjärden där det gällde att försöka ligga i fas med uddar och skift. Vi gjorde ett bra jobb trots en kollision.
På Kanholmsfjärden vred vinden på syd (sjöbrisvrid) och vi höll oss syd och försökte plocka skift.
Vi lyckades bra med att ligga i fas med slagen så att vi prickade uddar och fick många fina medvrid. Tyvärr krockade vi med en Dehler 45 som kom för babord som skulle ducka oss men tappade roderverkan och skar upp i vår sida. En snabbgranskning av skadan som inte verkade värre än att vi skulle kunna fortsätta segla. Mikael satte igång när vi kom ut på Kanholmsfjärden att täta sprickor med sikaflex som vi hade med en tub av när det sedan hade härdat så lade Joachim en rulle silvertejp över gummilist och skada så att inte listen skulle ge sig av på den långa förväntade styrbordsbogen ner till och utmed Gotlands ostkust.
På Kanholmsfjärden försökte vi jobba oss mot syd för att ta vindskiftet mot syd. Det sista slaget gjorde vi för att gå nära akter om Tallinfärjan för att slippa störd vind. Vi låg och seglade mot några gamla mumm 36or bla vår gamla Goose2 som vi håll relativt jämnt med, ganska inspirernde, tror inte den seglas som på vår tid.
Tallinfärjan har passerat vi jobbar med att hänga på Goose2, den mörka båten.

Sista biten ut i sjön, norr om Sandhamn blev vi omseglad av några stora båtar bla. Galactic Viking en Open60. Nu började vinden tunna ut sig och hade vridit tillbaks en del på sydost vi slog söderut förbi Sandhamn och mötte starkare sydlig vind. Slog på skiftet och snart låg vi upp Almagrundet och kunde börja släppa på skoten. Vinden ökade och 10min från Almagrundet beslutade vi att byta till Genua2 som skulle bli rätt segel efter rundning. Vi hann precis och hissade genuan i samma stund som vi rundade upp runt fyren. Vi satte av söderut i en liten underbåge med TWA 55-60 grader, de flesta valde att segla ca 10 grader högre. Vi gick in i vaktsystemet kl 21 när vi kom ut på havet och 01 var det min tur att få en timme vila.
Utanför Sandhamn var vinden svag och vi seglade på ett babordsslag för att möta sydvridet innan vi slog mot Alma.
När jag kom upp igen var det ett annat hav, sjön hade byggt och vi surfade fram 8-9 knops fart.
Vi var i våra förhållanden, vid Korsöhalsen innan vi gick ut på sjön var vi på 18 plats i gruppen men nu borde vi segla upp oss.

Vi gick nära ost om Gotska Sandön och slog ut revet när vi närmade oss det fick vi ta in igen när vi kommit bort från ön.
Gotska Sandö passeras tidigt på morgonen.
Vi följde pärlbandet mot Salvorev och Fårö och var lite snabbare än omkringvarande båtar Arcona 340 Poa Sana kom vi att se mycket av runt Gotland.

Efter Östergarn låg vi på söderut tills det började vrida imot då börjad vi jobba oss in mot kusten på skiften. Alla slag är inte med på vårat spår.
Det var ganska kämpig segling ner mot Östergarn och efter Fårö gjorde vi bytet från Genua2 till fock. Vi sträckte hela vägen men det var bara lite slack i skoten med farter runt 7 knop i vågorna. Vid Östergarn gick jag ner och vilade igen men lyckades inte få någon sömn hörde att vinden gick upp och ner och att sjön var stökig. När jag kom upp på däck igen blåste det över 25 knop och jag tyckte det var mycket påfrestningar på utrustningen så beslutade att byta till Hårdvindsfocken. När den kommit upp hade vinden mojnat till 20 knop och 5minuter senare var det 16 knop. Vi bytte tillbaks till fock och slog ut revet. På dessa manövrar tappade vi en hel del av det avstånd vi jobbat upp till bla Poa Sana som nu låg precis akter om oss. Vi ville nu komma in mot Gotland och väntade på ett motskift för att slå, det visade sig bli många korta slag mot land då vinden skiftade ofta i styrka och riktning. Slå till styrbord när vinden ökade som boken säger. Närmare hoburgen ökade vinden långsamt igen och varje gång man gick in mot land tjänade man på båtarna som kom in från havet. Vid Hoburgen var det 25-30 knops vin igen och riktigt branta vågor. Väldigt skönt att lägga märket aktern och surfa iväg norrut. Vi satte först vår genuarecher och jag gick och lade mig. Efter en timmma väckte de mig och ville sätta spinnaker men ville ha mig på däck. När spinnakern kom upp försvann kroken på spinnakerbommmen. Ner med spinnakern och en snabbreparation innan spinnakern kom upp igen, nu med ett rejält timglas, ner igen och red ut men tillslut satt den där och vi kunde sätta kurs innanför Lilla Karlsö. Vi blev precis passerade av Arconan Poa Sana igen när vi strulade med spinnakern så nu hade vi dem framför oss. Härlig gång i båten med surfar över 10 knop och vi tog långsamt in på Arconan. Efter Karlsöarna accelererade vinden något och vi valde att sikta inannför Utholmen som var närmaste vägen mot Visby, vinden var ganska svag där men vi seglade brant ca 110 grader så vi gjorde fortfarande över 7 knop.
Efter en tuff rundning av Hoburgen i 25-30 knops vind bar det iväg norrut, först med reacher som byttes till Spinnaker.
Vid Nyrevsudden föll vi med och gick nära land mot Visby, jag sov denna biten fram till rundningen. Här en liten videorapport efter rundningen av Visby.

Vinden avtog och vred imot något vi seglade spinnaker brant så länge vi kunde, när vi såg hur båtarna förut började skifta eller få problem med spinnakrarna var vi beredda.
Favorittemat ombord, soluppgång norr om Visby

Från Visby började vi med brant spinnaker 100TWA, sedan Genua och 65-70 TWA som sakta skotades hem, i höjd med Kopparstenarna började det vrida med och jag väcktes för att rådfrågas om taktiken.
Anders kollar genuatrimmet, majoriteten av båtarna seglade utmed rumbline vi gick mer väst.

När vinden kom från väst bytte vi till Genua1 och seglade på fart först en kurs på 350 grader som långsamt motade När vi inte låg upp Almagrundet började vi skota hem och låg till sist på en bidevindbog i 6-8knops vind. Här kom Gustav Morin ut och gjorde en intervju med oss mitt på sjön. Filmade och flög drönare, hur ball och inspirerande som helst. Dax för mig att få lite sömn igen. Medans jag sov började vinden vrida vänster inte som våra prognoser förutspådde, jag väcktes och rådfrågades. Vi slackade på skoten och satte kurs på Almagrundet. Vi hade nu koll på Valkyria en X362 Sport som låg och jagade oss lite mer västerut och akter om oss, bra att kunna kolla farter på AIS så att vi inte seglar långsammare. Vinden ökade ett tag och vi hade fullt tryck med Genua1 och full stor mot Almagrundet, vi seglade något över Alma för att komma upp i Valkyrias spår samtidigt som vi höll en något högre fart än dem.
10 minuter från Alma motade vinden och dog vi missade layline med 100m. Vi slog runt fyren för att gå på närmsta bogen och slog tillbaks när det började mota för att täcka Valkyria, bra vrid på väst gjorde att vi tog oss bra mot mål. Sedan var det en lång kryss i döende vind imål 21:07.


Precis innan vi nådde Almagrundet vred vinden imot igen och dog ut. Vi missade Alma grundet med ca 100m, instrumenten sade att vi hade en motström så vi slog för att komma in mot kusten och ganska snart sade instrumenten att strömmen avtagit och tillockmed vänt. Det började mota något efter att ha lyft och jag tyckte det var bra läge att slå för att bevaka Valkyria som var de som vi såg som största hotet. Snart kom ett jättelyft för babord och vi gick fint mot mål, tyvärr höll sig vinden lätt med 7 knop. Från Revengegrundet och in lättade det ut rejält och vi fick leta efter krusningar på vattnet. Vi gled imål 20:59 och så här såg det ut.

En glad besättning i Sandhamn efter en lyckad satsning på ÅF Offshore race.
Tack till besättningen! uppe från vänster Mikael Wassmur, Joachim Keim, Jens Svanvik, Henrik Persson, Anders Dahlsjö, Emma Sundén, Carina Arvidsson. Klicka på namnen för presentation.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar