tisdag 15 augusti 2017

Göteborg Open sea race 2017, 1a plats igen

Skönt att få ta revanch efter förra årets fadäs på GOR då vi blev av med rodret. Nu vann vi igen med en överlägsen marginal som vi gjorde 2015. Det verkar som att racet locka strax över 10 båtar varje år, även om förhoppningarna är att det skall växa framöver med 20+ båtar skulle det skapas lite fler internfajter.
2017 års race startade i vackert och fint sommarväder i något som var en svag sjöbris. Vi började med att starta och segla mot fel märke, ledmärke 33 istället för 31 så det var ingen trängsel i lä där vi startade själva med spinnaker.
Svag vind i starten Foto: GQSS

Bra läfördel och ensamt i lä när vi startar mot fel märke Foto:Peter Gustafsson, Blur
Vi korrigerar och rundar som 3e båt med Progressiva redan ute i farleden. Foto:GQSS
Nu var det kryss med mycket skift ut mot Måvholmen där vi skulle runda farledsboj No11. Det gällde att vara med på skiften som var kraftiga för att inte tappa och vi rundade som 4a med Pila strax före. Nu var det en något öppen bog mot Buskärs knöte där det blev kryss igen mot rundningsbojen ca 1nm sydväst Buskärs knöte. Vi hade kommit ikapp Pila och Peter Gustafsson som var ute och rastade Blur hade glidit ikapp oss när vinden lade av helt.
Peter Gustafssons bild från Blur när vi har jobbat oss förbi rundningen syd Vinga, nu blev det bleke.

Kryssen från Långedrag och bleket syd om Vinga.
Det blev cirka 4 långa timmar i bleket med någon vindkår från olika håll. Båtarna var utspridda med Farrgo och Gertrud åt syd, Progressiva längst västerut. Vi och Jigy jigy kom längst åt norr då vi tog någon vindkår närmare Vinga. Plötsligt började vi känna vind från ost och satte spinnaker, det var väldigt lätt 1-2 knop och vi hade en nordgående ström på 0,7 knop som inte hjälpte trycket. Vid midnatt kollade jag vädret och körde det i Expedition.
Routingen 01:00 visade ett geografiskt medvrid och ökande vind mot Skagen rev.
Efter routingen gjorde vi ett slag till för styrbord då vi inte hade fått tillräckligt medvrid, 30 min senare slog vi till ett långt babord mot Skagen rev. 
Som routingen förutspådde så nådde vi inte upp märket utan sökte ett läge att göra ett slag. Det kom ca 40 min från rundningen då vi hade en svag mota, vi tog det och slog tillbaks relativt tidigt för att inte riskera att översegla oss då vi räknade med fortsatt vänstervrid närmare kusten.
Sista slagen och fortsatt vänstervrid mot märket
Vi rundar märket vid Skagen 05:23 på lördag morgon ca 40min efter Farrgo och Gertrud som var där relativt samtidigt. Vinden var nu 13-15 knop och vi seglade 85-95 TWA mot Kummelbank. Jag passade på att gå ner och vila en stund. Martin skulle meddela om det började närma sig spinnaker. Efter ca 1h segling lyfte det och vi satte spinnaker nu TWA 115 grader och låg ca 10 grader under märket. Vinden mojnade långsamt och vi kunde börja segla TWA 95-100 grader och träffade Kummelbankens märker perfekt med en gipp mot norr och Hättebergets fyr.
Rundnigen av Kummelbanken 9:02 i stark nordlig ström på över 1 knop.
Mot Hätteberget var det först ganska brant 120 TWA men lyfte snart så att det blev VMG segling där vi precis låg ner fyren. Vi hade seglat in 20 minuter på Gertrud mellan Skagen och Kummelbanken men nu tappade vi istället lite och båtarna bakom med Pila först tog in något på oss. Vi rundar Hätteberget 12:25 fortfarande nordlig ström 0,7 knop vi trimmar för bidevind med fart ca 6,7 knop båtfart. men då kommer regnet och vinden vrider 15 grader höger och vi kan nu ligga upp märket vid Vinga med TWA ca 70 grader.
Regnet jagar oss efter rundningen av Hätteberget

Även benet Hätteberget-Vinga V Angöring blir en sträckbog
Kiosken var öppen mellan Hätteberget och Vinga.

Strax före rundningen av farledsmärket syd vinga satte vi spinnakern och den bar vi till sista märket vid Långedrag där det blev genua igen sista biten i mål.
Målgång efter nästan exakt 24 timmars segling.

I mål som tredje båt och med näst lägst SRS tal av de som gick imål.
Vi är tillbaks  på GQSS Göteborg Open sea race 2018. Kommer du?

Det var ett nöje att ha med Martin Strömberg igen, det var några år sedan vi seglade ihop. Annars var besättningen samma som på ÅF Offshore race (Mikael Wassmur, Joachim Keim, Emma Sundén, Henrik Persson, Carina Arvidsson och Jens Svanvik)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar