onsdag 25 december 2019

Mitt seglingsår 2019

Snart nyår igen och tid att sammanfatta mitt seglingsår. Sammanfattas med händelserikt.
Race 2 på Marstrand big boat race slutade på detta vis.

26 dagar senare startade jag med Jens Svanvik på Bohusracet. Foto: Search magazine
Fler bilder på Search Magazine.
Äventyrsseglingen Stockholm archipelago race, Henrik Persson och jag i SWE-757. Foto: Malcolm Hanes
Året började med att jag och Henrik planerade in lite mer f18 segling igen. Vi ville segla Stockholm Archipelag raid och sedan skulle NM seglas i Nynäshamn ett par veckor senare vilket passade programmet. Sedan de vanliga regattorna med Lady Godiva på väskusten och Lady Godiva sail racing team. Så hörde Johnie Berntsson av sig och undrade om jag var sugen på att segla Argo gold cup i matchracing på Bermuda. En av de seglingar jag inte haft chansen att köra och som definitivt är på min bucket list. Klart jag tackade ja till det i början av maj.
Henrik och jag hann med nåot pass i f18 i Gottskär innan det bar av till Bermuda där vi gjorde en bra regatta där även Erik Malmberg och Carl-Johan Uckelstam ingick i laget. Vi direktkvalificerade oss till kvartsfinalerna och fick en lay day, inte fel på Bermuda. Vi blev mer synkade ju längre regattan gick och i finalen mot Ian Williams seglade vi med bra självförtroende. Vi låg under med 1-2 och behövde vinna för att få en avgörande match. Ledde vid sista topprundningen då det blev ett vindhål. Ian gippsatte bakom oss och vi hade ingen vind att svara på gippen i, utan valde att fortsätta, när vinden kom var det från vänster och vi hade en lång väg till mål, målfoto där vi förlorade med ca 1m. Så det blev silver för oss. Surt men ändå ett helt ok resultat. Finalen på denna video.


Vi anmälde oss till Skagen race med start i Marstrand. Det lockade ingen jätteuppslutning och med en rätt tuff väderprognos var det bara 4 båtar som stod på startlinjen. Vi kom gemensamt överens om att starta men att bryta och segla närmaste vägen till Skagen. Vi skulle ha seglat norröver för att vända vid Väderöarna och sedan mot Skagen det skulle innebära att vi skulle möta en tuff kryss i kuling som ingen hade lust att utsätta båt och besättning för när det inte var mycket till kappsegling ändå.
Vägen åter från Skagen blev en härlig läns där vi filmade detta möte med vågor från en kryssningsbåt.Vi hade startat med jaktstart mellan pirarna i Skagen och som minsta båt var vi först. Vi var först även vid målgången vid strandverket i Marstrand 3h 20min senare.
  • Argo Gold Cup, 2a
  • Skagen race från Marstrand, inofficiell regatta direkt till Skagen.
  • Tillfartssegling Skagen-Marstrand, 1a efter 3h 20min
  • Marstrand big boat race, 5a i först racet, tappade masten i 2a.
  • Pantaenius bohusracet, 1a i klassen 2a totalt.
  • GQSS Göteborg open sea race, bröt pga problem med storsegeltravare.
  • Tjörn runt, 3a i klassen och 5a totalt
  • Stockholm archipelago raid.17de plats
  • Öckerö shorthanded race 4a i gruppen och 11a totalt
  • F18 SM/NM. 5a SM, 10a på NM

Stockholm archipelago raid ser Henrik och jag som en höjdpunkt på sässonen. Vi körde 2015 och nu var det dags igen. Vi var inte så förbereddasom vi ville då jag drog på mig en knäskada på Bermuda som gjorde att jag inte vågade segla f18 förrän i juli men seglingen är rolig och med många seglarvänner. Vi var lite upp och ner i resultat men ledde ett race då vi navigerade fel och fick vända. Nästa är skall vi vara bättre förberedda. Filmen nedan är inte från i år men filmades av Gustav Morin 2017 och visar känslan.Bland husbilarna på Björkö, målgång ÖSR Foto: Mia Malmcrona


Öckerö shorthanded race seglades i lätta vindar på lördagen och lite mer vind på söndagen vi gjorde två usla starter men seglade sedan upp oss bra båda dagarna. Faktiskt skönt med lite lättvind efter allt hårdvindsseglande som vi gjort under sässongen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar